Mainos

Ambulanssi erehtyi osoitteesta, potilas kuoli: syyteharkinta

Poliisi on saanut valmiiksi Parikkalassa heinäkuussa 2006 tapahtunutta sairasauton väärään osoitteeseen ohjautumista ja sairauskohtaukseen menehtyneen miehen kuolemaa koskevan jutun esitutkinnan ja juttu on lähetetty syyteharkintaan.

Parikkalassa Toikantiellä kesäasunnollaan olleen 46-vuotiaan espoolaismiehen saatua äkillisen sairauskohtauksen hänen vaimonsa teki Kaakkois-Suomen hätäkeskukseen Kouvolaan matkapuhelimella hätäilmoituksen ilmoittaen hälytyskohteen tiennimeksi, Parikkala-Saari-Uukuniemi kuntaliitoksessa 2005 muutetun nimen, Toikantie.

Hätäkeskuspäivystäjä välitti puheviestinä hätäilmoituksen Parikkalan sairaankuljetukseen ilmoittajan antamalla tienniemellä Toikantie. Sairaankuljetukselle tekstiviestinä välittyneeseen hätäkeskuspäivystäjän kirjaamaan tehtäväilmoitukseen hätäkeskuksen tietojärjestelmä oli kirjannut osoitteeksi Kiiverintie 41 Parikkala. Tehtävän vastaanottaneen hätäkeskuspäivystäjän ottaessa uudelleen yhteyden Parikkalan sairaankuljetukseen sairaankuljetus tiedusteli, onko kyseessä Saarella oleva entinen Kiiverintie, johon hätäkeskuspäivystäjä vastasi myöntävästi.

Tapahtumapaikalla ollut naapuri lähti opastamaan sairasautoa ja kun noin viiden minuutin hälytysmatkan päässä ollutta sairasautoa ei kuulunut, hän soitti hätäkeskukseen kiirehtien sairasauton tuloa varmistaen myöskin, että osoite oli oikea, eli Toikantie. Sairaankuljetuksen viipyessä avunsaantia kiirehdittiin vielä kahdella soitolla hätäkeskukseen.

Sairasauton ohjautuminen väärään osoitteeseen paljastui vasta kun sairasauto oli perillä Saarella olevalla Kiiverintiellä. Tällöin paikalle hälytettiin lähempänä oleva Parikkalan palokunnan ensivasteyksikkö, joka oli paikalla n. 41 minuutin kuluttua ensimmäisestä hälytyksestä. Sairaankuljetus oli paikalla n. 57 minuutin kuluttua ensimmäisestä hälytyksestä. Sairauskohtauksen saanutta espoolaismiestä ei saatu elvytetyksi ja hän menehtyi.

Asiaa on tutkittu tuottamuksellisena virkavelvollisuuden rikkomisena ja kuolemantuottamuksena. Esitutkinnassa on selvitetty hätäpuheluihin vastanneiden hätäkeskuspäivystäjien toimintaa ja koulutusta sekä hätäkeskuksen tietojärjestelmien ajantasaisuutta ja näihin liittyviä vastuukysymyksiä. Esitutkinnassa on kuulusteltu rikoksesta epäiltyinä kuutta hätäkeskuksen virkamiestä sekä sairaankuljetustehtävän vastaanottanutta sairaankuljettajaa.

(MTV3)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot