Mainos
Mainos

”Ammuin lippaan tyhjäksi” - Malminkartanon tulitaistelu oikeudessa

- Hän tuli kohti. Pyysin, ettei tulisi. Etäisyyttä oli pari metriä ja nostin aseeni. Laukaisin kohti jalkoja alaspäin ja ammuin lippaan tyhjäksi, 27-vuotias alastarolaismies kertoi aamulla oikeudessa. Hän myönsi ampuneensa ensimmäisenä.

Helsingin käräjäoikeuden turvasalissa puidaan viime joulukuista Malminkartanonaukiolla tapahtunutta tulitaistelua. Neljä romanimiestä on syytteessä tapon yrityksistä. Vastakkain olivat alastarolaiset ja Malminkartanossa asuvat romanit. Kaikki syytetyt kiistävät syytteet. Tarkoitus ei ole ollut tappaa ja kyse on ollut hätävarjelusta.

Keskiviikon istunnossa juttu näytti kiertyvän sen ympärille, kuka tosiasiassa aloitti. Molemmat puolet syyttelivät toisiaan. 27-vuotias alastarolainen myönsi ampuneensa ensin. Nyt hän sanoi, ettei nähnyt muilla aseita.

Alastarolaisen ja helsinkiläisten kertomukset erosivat. Lue tästä helsinkiläisen kertomus oikeudessa.

Väkivaltataustaa omaava 27-vuotias alastarolaismies kertoi, että iltaa oli vietetty sulassa sovussa paikallisessa ravintolassa. Illan mittaan oli kuitenkin syntynyt riitaa. Helsinkiläiset olivat ymmärtäneet jotkut puheet väärin. Siinä vaiheessa ravintolassa oli jo esitelty aseita.

- Tilanne rauhoittui ja siinä pyydettiin anteeksi puolin ja toisin. Kireä ilmapiiri kuitenkin jäi. Loppuillasta haettiin riidan aiheita.

"Ei ollut kunniasta kyse"

27-vuotias oli virittänyt pistoolinsa jo valmiiksi ravintolassa.

- Ilmapiiri oli kireä. Se oli sellaista kännijuttua puolin ja toisin.

Miksi et vaan lähtenyt? Oliko se kunniakysymys?

- Ei siinä mistään kunniasta ollut kysymys.

Ravintolassa tuli valomerkki ja 27-vuotiaan alastarolaisen mukaan ulkona yksi helsinkiläisistä halusi tapella hänen kanssaan.

- Olisin varmaan ottanut matsin, mutta hän on aika lailla isompi. Meitä ei päästetty täältä pois. Tönäisin häntä kauemmaksi ja hän suuttui.

- Hän tuli kohti. Pyysin, ettei tulisi. Etäisyyttä oli pari metriä ja nostin aseeni.

Miksi otit aseen esille?

- Mies tunnetaan kovana tappelijana. Siksi en halunnut lähteä taistelemaan häntä vastaan. Olisin saanut turpaan, jos en olisi ottanut asetta esille.

"Laukaisin kohti jalkoja"

- Laukaisin kohti jalkoja alaspäin ja ammuin lippaan tyhjäksi, 27-vuotias romani kertoi.

- Siinä oli 6-7 laukausta.

Mies sai osumia molempiin jalkoihin. Syyttäjän mukaan 27-vuotias olisi yrittänyt vielä ampua miestä rintaan, mutta ase ei toiminut. Tämän 27-vuotias kiisti.

- Melkein samantien mua ammuttiin. Sain kaksi laukausta vasempaan käteen.

Tilanne jatkui sekavana ja liikkuvana.

27-vuotias kertoi saaneensa vielä pikkuveljeltään aseen ja ampuneensa kerran lisää. Samaan aikaan hän sai kolmannen osuman. Nyt toiseen käteen.

- Otin aseen suojellakseni perhettä.

Lääkärissä mies puhalsi 1,7 promillea.

Syytteiden mukaan aukiolla ammuttiin kaikkiaan ainakin 16 laukausta ja viisi henkilöä haavoittui.

 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme