Mainos
Mainos

Anneli Auerin tietoja katsottu luvatta – syytteet 55 virkamiehelle

Kaikkiaan 55 poliisia ja muuta poliisilaitoksen virkamiestä syytetään Anneli Auerin tietojen luvattomasta katselemisesta, kertoo syyttäjäryhmän johtava syyttäjä Hannele Selin-Hakala.

Epäillyt ovat työskennelleet poliisilaitoksilla eri puolilla Suomea.

– He ovat pääsääntöisesti poliiseja, mutta joukossa on myös muutamia muita virkamiehiä kuten vartijoita, kertoo Selin-Hakala.

Epäiltyjä syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta tai tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Suurin osa heistä on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin. 

Syytteistä 13 on nostettu Helsingin seudulla ja yhteensä 15 Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa. Muuten syytteet jakautuvat Selin-Hakalan mukaan varsin tasaisesti eri puolille Suomea.

Syyttämättä jää 26

Nostettujen syytteiden lisäksi syyttäjät ovat tehneet yhteensä 26 syyttämättäjättämispäätöstä. Suurin osa niistä on tehty näytön puuttumisen vuoksi, osa taas kohtuus- tai vähäisyysperusteella.

Rikosilmoitus luvattomasta katselusta tehtiin kesäkuussa 2013. Heinäkuussa 2014 Valtakunnansyyttäjänvirasto määräsi syyttäjäryhmän hoitamaan asiaa. Ryhmään kuuluu viisi syyttäjää eri syyttäjänvirastoista.

Syytteet ovat julkisia vasta sitten, kun niiden käsittely käräjäoikeudessa on alkanut. Selin-Hakala arvioi, että ensimmäiset syytteet käsitellään jo keväällä. Osan käsittely saattaa hänen mukaansa jäädä ensi syksyyn.

Kyselyjä vuonna 2011

Poliisihallituksen valvonnassa tuli ilmi, että vuonna 2011 tehtiin Anneli Auerista runsaasti kyselyjä tietojärjestelmään poliisilaitoksella työskennelleiden henkilöiden tunnuksilla. Suurin osa kyselyistä tehtiin niihin aikoihin, kun tieto Auerin vangitsemisesta tuli julki.

Auerin puoliso Jukka S. Lahti surmattiin Ulvilassa joulukuussa 2006. Aueria epäiltiin miehensä murhasta, mutta hovioikeus katsoi hänet syyttömäksi alkuvuodesta 2015. Korkein oikeus ei enää myöntänyt valituslupaa.

Ulvilan murhajuttu on käynyt kaikki oikeusasteet läpi kaksi kertaa. Auer on katsottu käräjäoikeudessa kahdesti syylliseksi ja hovioikeudessa kahdesti syyttömäksi miehensä murhaan. 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme