Mainos
Mainos

Mikkelin vankilassa vakavia rikkeitä – vankilan oma järjestyssääntö rajoitti vankeja lainvastaisesti

Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuojan mukaan Mikkelin vankilassa on todettu vakavia lainvastaisuuksia.

Vankilan säännöt ovat erittäin tiukat ja vangeilla on lainvastaisia rajoituksia.

Pajuoja tarkasti Mikkelin vankilan marraskuussa 2016. Tarkastuksessa selvisi, että vankilassa on käytössä omia toimintatapoja ja sääntöjä, jotka eivät perustu lakiin ja jotka eroavat muissa vankiloissa noudatetuista käytännöistä.

Pajuojan tiedotteen mukaan lainvastaisuudet ilmentävät joko tietämättömyyttä tai piittaamattomuutta lain säännöksistä. Tämä siksi, koska nykyiset lait vankeudesta ja tutkintavankeudesta ovat olleet voimassa jo yli kymmenen vuotta.

Itä- ja Pohjois-Suomen rikosseuraamusalueen aluekeskuksessa ja vankilassa on ryhdytty toimenpiteisiin tilanteen korjaamiseksi. Tässä kuussa vankilalla on laadittu uusi järjestyssääntö. Aluejohtaja ei ollut virallisesti vahvistanut aiemmin käytössä ollutta sääntöä.

Vankien ja henkilökunnan välit huonot

Mikkelin vankilassa muun muassa poistumislupa-, kurinpito- ja tapaamiskäytännöt eroavat muiden vankiloiden käytännöistä ja ne ovat erittäin tiukat. Vankien ja henkilökunnan välit vaikuttavat tarkastushavaintojen perusteella tavanomaista huonommilta ja jännitteisiltä.

Vaikka vankilan tilat ovat uudet, rakennushankkeissa ei ole huomioitu vankeuslaissa asetettuja vaatimuksia ja mitä tiloja vankilassa tulee olla. Liikunnan harrastusmahdollisuudet ovat asiamiehen tarkastuksen perusteella myös erittäin huonot, vankilasta puuttuu esimerkiksi muissa vankiloissa oleva kuntosali.

Vankilassa ei ole muun muassa annettu muutoksenhakuohjausta vankeja koskeviin hallintopäätöksiin. Tällä on estetty vankeja käyttämästä heille kuuluvia lainmukaisia oikeussuojakeinoja. Lisäksi vankilassa ei ollut tutkintavankiosastoa, vaikka tutkintavangit lain mukaan ja kansainvälisten sopimusten mukaan on sijoitettava omalle osastolle erilleen vankeusvangeista. Tarkastuksen jälkeen vankilaan on perustettu tutkintavankiosastoja ja on alettu antaa ohjausta muutoksenhakuun.

Lisäksi vangeilla ei ollut asianmukaisia mahdollisuuksia valmistautua oikeudenkäynteihin, sillä oikeudenkäyntiasiakirjojen hallussapidolle asetettiin rajoituksia. Nyt rajoitus on poistettu.

Apulaisoikeusasiamies antoi vankilalle huomautuksen lainvastaisesta menettelystä erästä vankia koskevassa asiassa. Vankia oli pyydetty luovuttamaan asiamiehelle annettavat asiakirjat vankilalle tarkastettavaksi, mikä loukkasi asianajosalaisuutta. AOA piti lainvastaista menettelyä vakavana. Huomautus koski myös sitä, että vankila toistuvasti laiminlöi velvollisuuttaan vastata selvityspyynnöissä esitettyihin kysymyksiin.

AOA pyysi Rikosseuraamuslaitosta ilmoittamaan toukokuun alkuun mennessä, miten vankila on toiminut virheellisen toiminnan korjaamiseksi.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme