Mainos
Mainos

Asiantuntijat: Vakavista rikoksista syytetty Janitskin saisi korkeintaan sakkoja tai lyhyehkön tuomion

MV-julkaisun päätoimittajaksi itseään tituleeraava Ilja Janitskin saisi pahimmillaankin sakkoja tai lyhyehkön vankeusrangaistuksen. Näin arvioivat kolme STT:n haastattelemaa suomalaista rikosoikeuden professoria.

Helsingin käräjäoikeus on määrännyt Ilja Janitskinin vangittavaksi poissaolevana useiden MV-julkaisuun liittyvien rikosepäilyjen takia, ja espanjalainen tuomioistuin päätti hiljattain luovuttaa hänet Suomeen. Janitskin on kuitenkin ilmoittanut, ettei suunnittele Suomeen palaamista.

Tässä vaiheessa ei ole varmaa, johtaako mikään epäilyistä syytteeseen saati tuomioon. 

"Matkustuskielto ei ole käyttökelpoinen rangaistus"

Janitskinia odottaa Suomessa joka tapauksessa keskeneräinen esitutkinta ja mahdollinen syyteharkinta, joiden aikana tuomioistuin voisi harkita Janitskinin määräämistä tutkintavankeuteen tai matkustuskieltoon. 

Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta huomauttaa, että Janitskin on jo aiemmin määrätty vangittavaksi. Tutkintavankeuden puolesta puhuu sekin, että pakoilusta on jo selkeä näyttö.

– Matkustuskielto ei ole kovin käyttökelpoinen, koska se ei estä epäillyn maasta poistumista, Tolvanen sanoo.

Tutkintavankeuden tai mahdollisen matkustuskiellon kestoon professorit eivät ota kantaa. Kimmo Nuotio Helsingin yliopistosta muistuttaa, että vangitsemisen tai matkustuskiellon edellytyksiä arvioidaan säännöllisesti ja vastaaja vapautuu heti, kun edellytyksiä ei enää ole. 

Rangaistuksen pohjana vakavia rikoksia 

Janitskinia epäillään muun muassa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, laittomasta uhkauksesta ja tekijänoikeusrikoksista.

Turun yliopiston Jussi Tapani arvioi, että jos syytteet nostettaisiin ja rikokset käsiteltäisiin samanaikaisesti yhdessä oikeudenkäynnissä, teoista voitaisiin tuomita joko yhteinen sakkorangaistus tai vankeustuomio. Vankeustuomion pituus olisi hänen mukaansa kahden viikon ja neljän vuoden välillä.

Kimmo Nuotio toteaa, ettei minkään yksittäisen syytekohdan perusteella voida tuomita yli kahden vuoden vankeutta.

– Teoreettinen enimmäisrangaistus kaikista rikoksista olisi silloin neljä vuotta vankeutta, hän sanoo.

"Todennäköinen rangaistus on vankeus"

Tolvanen sanoo, että jos kaikista epäillyistä rikoksista tulisi tuomio, todennäköisin vaihtoehto on vankeusrangaistus.

Sen pohjana olisivat rikoksista vakavimmat, eli laiton uhkaus, tekijänoikeusrikos, törkeä kunnianloukkaus ja kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Kunkin enimmäisrangaistus on kaksi vuotta vankeutta. Tämä olisi pohjarangaistus, jonka päälle saa lain mukaan lisätä yhteistä rangaistusta kaksi vuotta.

– Lievimmillään rangaistus voisi näillä nimikkeillä olla arvioni mukaan puolen vuoden luokkaa, lain mukainen ankarin rangaistus puolestaan olisi neljä vuotta vankeutta, Tolvanen kertoo.

Alle kahden vuoden vankeusrangaistus voidaan tuomiota ehdollisena.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme