Mainos
Mainos

Auer-tutkinnan virheet otettiin hyötykäyttöön

Ulvilan rikospaikkatutkintaa on käytetty poliisiammattikorkeakoulun koulutuksessa sellaisena esimerkkitapauksena josta voidaan oppia, kertoo poliisiylijohtaja Mikko Paatero.

- Tapaus korostaa alkutoimien tärkeyttä rikospaikalla. Niiden avulla ratkaistaan monta juttua. Siihen on kiinnitettävä huomiota, Paatero sanoo.

- En muista tällaista tapausta 44 vuoden mittaiselta poliisin uraltani, Paatero sanoo Ulvilan tapauksesta. 

Aidoista tapauksista opitaan

Poliisiammattikorkeakoulun rehtori Kimmo Himberg kertoo itse luennoineensa Ulvilan tapauksen ongelmista. 

Oikeus arvosteli tutkintaa

Vaasan hovioikeus moitti poliisitutkintaa torstaina antamassaan Auer-päätöksessä kovin sanoin. Jos esitutkinta olisi tehty paremmin, oikeudenkäyntiin olisi voitu saada syytettä vastaan tai sen puolesta puhuvaa näyttöä, oikeus lausui.

Lue juttu: Hovioikeus moitti rankasti Ulvilan poliisitutkintaa

- Mielelläni käytän autenttisia tapauksia pohjana. Ulvilaa on käytetty muun muassa teknisen rikostutkinnan täydennyskoulutuksessa.

Himberg huomauttaa, että jokainen tapaus on erilainen ja tutkinta on säädettävä kulloisenkin tilanteen mukaan.

- Ulvilasta on opittavaa, sanoo Himberg.

- On syytä korostaa sitä, että rikospaikkatutkinta ja näytteiden otto on tehtävä pedanttisesti ilman ennakko-oletuksia.

- Jos Ulvilan tutkinnan alkuvaiheessa ei olisi ollut ennakkoasenteita, juttu olisi voinut selvitä paremmin. Rikospaikan dokumentoinnissa olisi myös ollut parantamisen varaa.

Himberg toteaa, että tämä on tietysti jälkiviisautta. -Aina voi sanoa, että jos sitä tai jos tätä olisi tehty, niin juttu olisi selvinnyt.

"Krp:n henkirikostutkintaa ei tarvita" 

Poliisiylijohtaja Paateron mukaan nykyisillä yhdellätoista poliisilaitoksella on valmius tutkia vaativiakin juttuja ja kaikki siihen pystyvät.

Paateron mukaan henkirikostutkinnassa ei enää tarvitse tukeutua keskusrikospoliisiin.

- Krp:n roolina ovat kansainväliset jutut, paljastava toiminta ja erityistapaukset, Paatero sanoo. Tavallista henkirikosta hän ei pidä erityistapauksena.

Vuonna 2007 Paatero työskenteli lääninpoliisijohtajana. Kolme kuukautta Ulvilan murhan jälkeen Porin poliisi esitti Ulvila-tutkinnan siirtämistä keskusrikospoliisille, koska Porissa oltiin jutun kanssa umpikujassa.

Paatero oli kuitenkin sitä mieltä, että juttu pysyy Porissa.

- Siitä keskusteltiin ja todettiin, että yhteistyötä tehdään, hän sanoo. Paateron mukaan Satakunnan poliisilla oli riittävät resurssit Ulvilan murhatutkintaan.

 

 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme