Mainos
Mainos

Autopommi Helsingissä, ampuminen Seinäjoella – Suomessa viisi palkkamurhaa 2000-luvulla

Palkkamurhia on tehty Suomessa yhteensä viisi vuosina 2002-2016, selviää Helsingin yliopiston kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin tilastoista.

Tiedot perustuvat poliisin kirjauksiin ja siihen, onko rikoksen tekijälle maksettu rikoksen tekemisestä.

– Vuoden 2016 tiedoissa on kuitenkin tilastoissa aukkoja, kertoo vastuullinen tutkija Martti Lehti.

Palkkamurhan epäiltyä valmistelua käsiteltiin Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa viimeksi keskiviikkona. 33-vuotias mies oli kirjoittanut Facebookiin kaikkien nähtäville, että maksaa 20 000 euroa toisen miehen tappamisesta.

Mies tuomittiin kolmesta laittomasta uhkauksesta, oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta ja kunnianloukkauksesta vuodeksi ehdolliseen vankeuteen ja 90 päivän yhdyskuntapalveluun.

Syyte törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta kuitenkin hylättiin.

Käräjäoikeuden mukaan vaara siitä, että rikos olisi toteutettu, oli vähäinen. Oikeuden mukaan olisi ollut huomattavan epätodennäköistä, että kukaan ryhtyisi tekemään henkirikosta julkisen Facebook-kirjoituksen perusteella. Mies ei ollut myöskään osoittanut rikoksen konkreettista tekotapaa, -aikaa tai muitakaan yksityiskohtia.

Viimeisin tuomio vuonna 2015

Viimeisin niin sanottu palkkamurha tehtiin instituutin tilastojen mukaan Oulussa vuonna 2013. Rovaniemen hovioikeus antoi tuomionsa Oulun palkkamurhasta vuonna 2015.

Tuolloin parikymppinen mies tuomittiin murhasta ja noin nelikymppinen mies yllytyksestä murhaan. Molemmat saivat elinkautisen vankeustuomion. Uhri oli yllyttäjän ex-puolison uusi miesystävä.

Yllyttäjä lupasi murhasta palkkioksi muun muassa 35 000 euroa, mutta murhasta tuomittu ei koskaan saanut rahoja.

Tätä edellinen palkkamurha tehtiin tutkija Lehden mukaan Lahdessa vuonna 2008.

Myös seinäjokelaisravintola Härmän Häjyn edustalla jouluaattona 2006 tapahtunut ampuminen pääsi palkkamurhatilastoon. Tuolloin Vaasan hovioikeus tuomitsi vuonna 2008 miehen taposta 12,5 vuodeksi vankeuteen. Ampuminen liittyi oikeuden mukaan velkojen perintään.

Vuosaaren palkkamurha avattiin uudelleen

Vuonna 2003 tehty Helsingin Vuosaaren palkkamurha palasi tänä vuonna MTV:n tietojen mukaan poliisin selvittelyyn.

Palkkamurhan tehneet neljä miestä tuomittiin vuonna 2005 Helsingin hovioikeudessa elinkautisiin vankeusrangaistuksiin. Oikeuden mukaan motiivi oli, että uhri olisi kertonut poliisille tietonsa Arlandan lentokentällä vuonna 2002 tehdystä rahankuljetusryöstöstä. Sekä uhri että tilaaja olivat mukana ryöstössä. Ruumista ei koskaan löydetty.

KRP selvittää MTV:n mukaan sitä, hoidettiinko alkuperäinen tutkinta asianmukaisesti Helsingin poliisissa vai suojeltiinko yhtä mahdollisesti murhaan vielä liittyvää miestä Helsingin poliisin tutkinnassa.

Vuodelta 2002 tilastoissa oleva palkkamurha on niin sanottu Kampin autopommijuttu. Tuolloin 31-vuotias mies räjäytti noin neljän kilon dynamiittipommin Helsingin Kampissa Hotelli Helkan lähellä. Iskussa kuoli 32-vuotias mies. Hän oli oikeuden mukaan murhaajan palkanneen 33-vuotiaan miehen naisystävän entinen mies.

Helsingin hovioikeus tuomitsi jutussa kolme miestä elinkautiseen.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme