Mainos
Mainos

Autovaras yritti paeta Audilla – poliisimies roikkui ikkunasta puoliksi ulkona

Helsinkiläispoliisi joutui heinäkuussa vaaratilanteeseen yrittäessään pysäyttää pakenevaa autovarasta. Poliisipartio pysäytti auton ja poliisi yritti ikkunasta sisään työntyen saada avainta virtalukosta. 27-vuotias autovaras lähti kuitenkin liikkeelle.

Tapahtumasarja tapahtui Helsingissä heinäkuussa. Käräjäoikeus langetti viime viikolla 27-vuotiaalle miehelle yli vuoden vankeutta.

27-vuotias mies murtautui 8. heinäkuuta Malmilla sijaitsevaan autokorjaamoon ja varasti sieltä huollettavana olleen Audi A3:n ja Honda Accordin.

Viittä päivää myöhemmin mies oli Vihdintiellä liikkeellä varastetulla Audilla. Kolmimiehinen poliisin siviilipartio oli saanut tiedon anastetusta ajoneuvosta ja poliisit tavoittivat sen liikennevaloissa. 

Pysäytys Vihdintiellä

Poliisit kytkivät hälytysäänet ja -vilkut päälle ja kiilasivat liikennevaloissa seisovan Audin eteen. Takana oli toinen, sivullisen auto.

Vanhempi konstaapeli nousi ulos ja käskytti 27-vuotiasta sammuttamaan auton ja tulemaan ulos. Ovet olivat lukossa.

Poliisimies päätteli kuljettajan liikkeistä, että tämä aikoisi jatkaa matkaansa. Poliisimies rikkoi teleskooppipatukalla kuljettajan puoleisen ikkunan ja syöksyi sisään tarkoituksena ottaa avain virtalukosta.

Kuljettaja pani vastaan ja lähti peruuttamaan poliisimiehen roikkuessa autosta puoliksi ulkona. Audi törmäsi takana olevaan autoon.

Poliisi tavoitteli virta-avainta

Poliisin onnistui sammuttaa auto, mutta virta-avainta hän ei saanut irti. 27-vuotias sai Audin uudestaan käyntiin ja lähti nyt kiihdyttämään eteenpäin.

Autossa roikkuva poliisi riuhtaisi virta-avainta, jolloin se katkesi. Matka ja paini jatkuivat. Poliisi onnistui änkeämään itsensä kokonaan autoon.

Toinen poliisi kuvasi auton vauhtia niin kovaksi, ettei hän pysynyt juosten perässä.

Auto kääntyi jyrkästi ja ajautui viheralueelle ojaan.

Painiminen auton sisällä jatkui, kun muu partio tuli paikalle. 27-vuotias jatkoi vastarintaa ulkonakin, jolloin poliisit kaatoivat miehen ja raudoittivat hänet.

Autoon mennyt poliisi selvisi suhteellisin lievin vammoin. Sääret ja käsivarret olivat vereslihalla ja hän sai mustelmia.

Entisyys vaikutti tuomioon

Käräjäoikeus langetti miehelle 1 v 4 kk vankeutta virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ja kahdestatoista muusta rikoksesta. 27-vuotiaalla ei muun muassa ollut ajokorttia, hän oli nauttinut amfetamiinia ja hänellä oli puukko mukanaan.

Rangaistukseen vaikutti myös miehen aiempi rikollisuus. Hän oli vapautunut vankilasta vuotta aiemmin ja oli edelleen ehdonalaisessa.

Mies määrättiin maksamaan erilaisia korjauskuluja yli 22000 euroa. Autosta roikkuneelle poliisille hänen on maksettava tuhat euroa kivusta ja särystä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme