Mainos
Mainos

Avomies puukotti nukkuvaa Saijaa yli 50 kertaa: "Haluan kertoa tarinani, jos se auttaisi muita"

On ihme, että Saija jäi henkiin. 21-vuotias Saija oli nukkumassa, kun hänen avomiehensä puukotti häntä kymmeniä kertoja. 

Iskuissa oli niin paljon voimaa, että keittiöveitsen terä oli lopulta katkennut. Kun Saija tuotiin sairaalaan hänellä oli 45-50 isoa haavaa ja lisäksi pienempiä nirhaumia.

– Yksi lääkäri sanoi, että se oli sentistä kiinni. Vasemmalle puolelle rintakehää osui isku, joka puhkaisi keuhkon. Siinä menee niin paljon suuria verisuonia ja sydän on niin lähellä, että, jos se isku olisi osunut sentin verran muualle, olisin kuollut.

Parikymppinen nainen kertoo tarinaansa rauhallisesti. Järkyttävistä tapahtumista on kulunut noin vuosi. Välillä ääni värähtää. Jäljet kehossa muistuttavat teosta samoin elinikäinen aivovamma.

Saija tapasi silloisen avomiehensä, Samin loppukesästä. Pariskunta muutti nopeasti yhteen. Sami kävi armeijaa eikä ollut järkevää pitää toista asuntoa tyhjillään, niinpä hän muutti Saijan vuokra-asuntoon. Saija opiskeli ja teki samalla töitä.

– Sami osasi olla varsinkin alkuun todella hurmaava, ja tuntui, että hän oli todella rakastunut minuun.

Rikospaikka käsitteli naisiin kohdistunutta väkivaltaa maaliskuun ohjelmassa, jossa Maria kertoi karun tarinansa.

Mies halusi olla mukana kaikessa mitä Saija teki

Saija kertoo, että ensimmäiset pahemmat riidat, joihin liittyi myös väkivaltaa, tulivat reilun puolen vuoden päästä heidän tapaamisestaan

– Ensin se oli sanallista tai sitten hän saattoi töniä minua huonekaluja vasten tai vääntää lattialle.

– Oikeudessa hän selitti tekoja sillä, että hänen piti rauhoitella minua. Ikään kuin syy olisi ollut minun.

Saija koki suhteessa ahdistavana sen, että mies halusi koko ajan olla hänen lähellään.

–  Jos olin menossa vaikka serkkuni kanssa lenkille, niin hän halusi tulla mukaan.

Saija kertoo puhuneensa tilanteestaan jonkin verran ystävilleen. Hän koki, ettei pystynyt tai osannut myöntää oikein itselleenkään, että suhteessa oli jotain pahasti pielessä.

–  Hän myös osasi kääntää kaikki asiat niin, että minä tein väärin ja ansaitsen sen pahoinpitelyn.

Mustasukkaisuus lisääntyi ennen kohtalokasta yötä

Erosta Saija oli puhunut miehelle useaan otteeseen, mutta mies ei ollut suostunut siihen.

–  Hän totesi, että jos haluan erota, minun pitäisi muuttaa omasta asunnostani pois. Siinä vaiheessa sanoin, etten suostu puhumaan hänen kanssaan sanaakaan, jollei hän suostu eroon.

Seuraavat kaksi viikkoa Sami oli hyvin mustasukkainen. Pariskunta asui yhdessä vaikka ”virallisesti” erosta oltiin päästy yhteisymmärrykseen.

Saijan mukaan puukotusta edeltävä päivä oli täysin normaali.

–  Aloitin samana päivänä työharjoittelun ja tulin illalla myöhään kotiin. Sanoin, että olin väsynyt ja menin heti nukkumaan. Ennen kuin nukahdin, hän sanoi, että rakastaa minua yhä ja minä totesin siihen, että ei kiinnosta.

Noin yhden aikaan yöllä Saija heräsi siihen, että Sami iski häntä veitsellä.

–  Tajusin, että minulla on verta suussa ja hän huutaa, että ”sä olet valehdellut mulle, mä tapan sut”. Se oli niin sokki, että en tuntenut edes kipua, vaan että jokin osuu minuun.

Saijalla on lyhyt muistikatkos puukotuksen ajalta.

–  Ilmeisesti siitä syystä, että yksi iskuista ulottui aivoihin asti ja aiheutti tajuttomuuden. Mutta sen jälkeen heräsin siihen, että olin lattialla ja mies oli päälläni ja me molemmat pidimme veitsestä kiinni. Tunsin, että veitsi oli katkennut, koska terä oli aivan lyhyt.

Hetken kuluttua mies luovutti ja nousi Saijan päältä. Saija sanoo pyytäneensä miestä soittamaan ambulanssin ja tämä tekikin niin.

–  Ambulanssi tuli ihan muutamassa minuutissa, koska alakerran naapuri oli jo aikaisemmin soittanut hätäkeskukseen.

Saija oli tajuissaan koko matkan sairaalaan. Hän oli sairaalassa vammojensa vuoksi puolitoista viikkoa.

"En halua, että kokemani on turhaa"

Nuori nainen korostaa useaan otteeseen haluavansa kertoa tarinansa, jotta joku muu lähisuhdeväkivallasta kärsivä saisi siitä voimaa ja rohkeutta toimia ajoissa.

–   En halua, että minun kokemani on turhaa. Jos saan kertomalla oman tarinani edes yhden ihmisen puhumaan kokemastaan väkivallasta parisuhteessaan ajoissa tai estämään saman tapahtumisen jollekin muulle, olen tyytyväinen.

Saijan ex-mies sai törkeästä pahoinpitelystä viiden vuoden vankeustuomion.

–  Minulla on koko loppuelämäni aivovamma, minulla on hermovaurioita, jatkuvasti kipuja ja ne arvet.

Opintojaan Saija on pyrkinyt jatkamaan parhaansa mukaan. Saijalla on diagnosoitu myös masennus, mikä vaikuttaa jaksamiseen. Hän käy terapiassa, mutta kaipaisi ennen kaikkea vertaistukea.

Sami ei ole puukotuksen jälkeen ollut missään yhteydessä Saijaan. Yhteisten ystävien kautta Saija on kuullut jotain ex-miehestään.

–  En tiedä katuuko hän tai muuta. Kuulin, ettei hän halua puhua kyseistä yöstä mitään.

Vammat ja arvet tulevat muistuttamaan Saijaa teosta koko loppuelämän, henkistä puolta lukuunottamatta. 

Hän palaa yhä miettimään, olisiko hän omalla toiminnallaan voinut estää puukotuksen.

– Jos olisin osannut pyytää apua ajoissa, sitä ei olisi ehkä tapahtunut, hän mietti ja palaa tilanteeseensa. 

– Loppuelämä menee aivovamman kanssa, eikä henkisetkään arvet poistu itsestään.

Saijan ja Samin nimet on muutettu.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme