Mainos
Mainos

Bandidos-johtajan puolustus: "Kerhon asiat hoituvat yhteisymmärryksessä"

Melkein kaikki syytteet kiistettiin tänään alkaneessa Bandidos-huumeöljyjutun käsittelyssä. Syyttäjällä ja kerholaisilla on täysin eri käsitys siitä, mitä kerhon toimintaan on kuulunut.

Pirkanmaan käräjäoikeuden saliin numero 15 saapui tänään toistakymmentä Bandidos-juttuvyyhdessä syytettyä miestä. Osa oli kasvoihin asti tatuoituja, osalla ei ollut minkäänlaista ulkoista merkkiä siitä että he kuuluvat moottoripyöräjengiin. Jengiliivejä ei ollut kenelläkään.

Arvioitu rikoshyöty kutistui

Jutun raskaimmat rikossyytteet koskevat neljää eri amfetamiiniöljyn tuontikertaa vuosina 2012-2015. Epäilyjen mukaan huumeet tuotiin Suomeen lentokoneen ruumassa normaalisti matkatavaroiden joukossa. Öljy oli pakattu joka kerta kolmen litran tuliaisviinapulloon.

Nyt syytteessä olevat henkilöt huolehtivat syytteen mukaan muun muassa aineen vastaanottamisesta.

Syytteessä kuvattu rikoshyöty asiassa on kutistunut roimasti vielä kuukauden takaisesta: kolmen miljoonan sijaan syyttäjä epäilee Bandidos-jäsenten tienanneen alle miljoonan. Osa tuolloin epäillyistä salakuljetuskerroista on syyteharkinnan aikana jäänyt syytteen ulkopuolelle. Lisäksi syyttäjä on arvioinut öljyn amfetamiinipitoisuuden uudelleen.

– Tilanne on se, että Saksassa ja Suomessa on tehty viime vuoden toukokuussa näiden asioiden vuoksi kotietsintöjä. Amfetamiiniöljyä on löytynyt Saksasta ja Suomesta. Se on ollut vähän vajaa 65-prosenttista.

Aiemmin öljyn arvioitiin olleen liki 100-prosenttista, mikä olisi tehnyt siitä huomattavasti arvokkaampaa.

"Ei käskyvaltaa"

Kerhon jäsenet kiistivät kaikki raskaat syytteet heti oikeudenkäynnin aluksi.

Myönnettyjen rikosten joukossa on vähäisiä huume- ja ampuma-aserikoksia. Suomen ja Saksan poliisi toteuttivat laajan iskun jengitiloihin viime toukokuussa, ja tässä yhteydessä muutamien jengiläisten hallusta takavarikoitiin pistooli, haulikon patruuna, starttipistooli ja kannabista.

Nokian kerhon presidentti kiisti omassa vastauksessaan jyrkästi johtavansa järjestäytynyttä rikollisjärjestöä. Vyyhdessä vaaditaan useille rangaistusta myös osallistumisesta järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan.

– On kiistatonta, että hän toimii presidenttinä. Mutta väite siitä, että hänellä olisi ollut käskyvaltaa, ei pidä paikkaansa. Suurin osa kerhon asioista on tehty jäsenten kesken yhteisymmärryksessä. Missään tapauksessa hänen käsityksensä mukaan ei ole rahoitettu huumekauppaa, vaan (jäsenmaksuina kerätyt) rahat ovat menneet kerhon toiminnan pyörittämiseen, tosi johtajan asianajaja omassa vastauksessaan.

Muun muassa tästä syyttäjä on eri mieltä.

– Ylempänä olevilla on ollut käskyvalta alempana toimiviin nähden, kihlakunnansyyttäjä Kaisa Ahava totesi MTV Uutisille.

Asianajaja myös huomautti oikeussalissa, ettei kerhon johtajalla ole minkäänlaista aiempaa rikollista menneisyyttä tai tuomioita. 

Jutun avaintodistaja ex-jengiläinen

Iltapäivällä juttuun saapuu todistajaksi toinen väitetyistä kuriireista, entinen Saksan Bandidos-jengiläinen.

Syyttäjä pitää häntä jutun tärkeimpänä todistajana.

Jutun käsittelylle on varattu useita käräjäpäiviä. Kaikki syytetyt vastaavat poikkeuksellisiin syytteisiin vapaalta jalalta.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme