Mainos
Mainos

Britannian konservatiiveja johtaa kohta nainen

Britanniassa konservatiivipuolueen tuleva puheenjohtaja ja maan uusi pääministeri on nainen.

Tänään puolueen parlamenttiedustajat äänestivät finaaliin 59-vuotiaan sisäministeri Theresa Mayn ja 53-vuotiaan apulaisenergiaministeri Andrea Leadsomin.  

Loppukilpailusta putosi 48-vuotias oikeusministeri Michael Gove

Tänään äänestivät siis parlamenttiedustajat, mutta voittajan valitsevat puolueen noin 150 000 jäsentä. Kilvan ratkaisun on määrä olla selvillä 9. syyskuuta.  

Britannian nykyinen pääministeri David Cameron ilmoitti viime kuussa eroavansa EU-kansanäänestyksen tuloksen takia. 

Puheenjohtajan paikasta kilpaili alun perin viisi ehdokasta. Entinen puolustusministeri Liam Fox putosi tiistaina äänestyksessä, ja työ- ja eläkeministeri Stephen Crabb kertoi myöhemmin BBC:lle jättävänsä kisan kesken. Crabb ja Fox ovat kummatkin kertoneet antavansa tukensa Maylle.  
  

Brexitin vastustaja ja puolustaja  


Theresa May tuki maansa EU-jäsenyyttä, mutta hänen mukaansa kansanäänestyksen tulosta on kunnioitettava. Hän ei kuitenkaan halua aloittaa maansa EU-eroprosessia ennen tämän vuoden loppua, jotta Britannialla on aikaa viimeistellä neuvotteluasemansa. 

May on ollut parlamentin jäsen vuodesta 1997. Sisäministeri hänestä tuli 2010.  
Torstaisen äänestyksen jälkeen May sanoi saaneensa tukea puolueen eri siiviltä. Hän myös lupasi saattaa konservatiivit yhteen. 

-(Lupaan) tehdä Britanniasta maan, joka ei ole vain harvoja etuoikeutettuja vaan kaikkia meitä varten, hän sanoi BBC:n mukaan.  

May saa vaalissa vastaansa Britannian euroeroa kannattaneen Andrea Leadsomin. Kampanjapäällikkö Tim Loughton sanoi Leadsomin tuovan mukanaan uudenlaisia taitoja, jos hänet valitaan puheenjohtajaksi ja siten myös pääministeriksi.  
Haittana Loughton ei pitänyt sitä, ettei Leadsomilla ole hallituskokemusta.  

-Hänellä on monilta eri aloilta kokemusta tämän paikan (parlamentti) ulkopuolelta.  

Leadsom on toiminut pankki- ja finassisektorilla. Parlamentin jäsen hänestä tuli 2010.  

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot