Mainos
Mainos

Ehdotus: Lasten kanssa toimivien vapaaehtoisten rikostausta voitava tarkistaa

Lasten kanssa toimivien vapaaehtoisten rikostausta pitäisi voida jatkossa tarkistaa tietyin edellytyksin, ehdottaa oikeusministeriön työryhmä.

Ministeriön työryhmän mukaan rikostaustan tarkistamista voitaisiin laajentaa vapaaehtoistoimintaan silloin, kun vapaaehtoiset ovat suoraan ja säännöllisesti tekemisissä lasten kanssa.

Rikosrekisteriotteen hakeminen olisi vapaaehtoista ja se olisi vapaaehtoistoiminnan järjestäjän vastuulla. Otteen voisi pyytää ainoastaan asianosaisen henkilön suostumuksella.

Toiminnan järjestäjän olisi jo vapaaehtoisia hakiessaan selkeästi ilmoitettava, että heistä on tarkoitus pyytää rikosrekisteriotteet.

Uudistuksen taustalla on EU:n direktiivi lasten seksuaalisen hyväksikäytön ja seksuaalisen riiston sekä lapsipornografian torjumisesta, jossa edellytetään, että työntekijöiden lisäksi myös järjestettyyn vapaaehtoistoimintaan osallistuvien rikostaustaa voitaisiin selvittää.

Rikostaustan selvittämisen piiriin kuuluisivat tiedot muun muassa seksuaalirikoksista, väkivaltarikoksista sekä huumausainerikoksista annetuista tuomioista Suomessa sekä vastaavista muissa EU-jäsenvaltioissa annetuista tuomioista.

(MTV3)

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme