Mainos
Mainos

Ehtiikö Auer koevapauteen jo ennen kesää?

Eilen murhasyytteistä vapautunut Anneli Auer voisi periaatteessa päästä vankilan muurien ulkopuolelle jo ennen ehdonalaiseen pääsemistään.

VALVOTTU KOEVAPAUS

– Vanki joutuu noudattamaan etukäteen suunniteltua viikko-ohjelmaa ja noudattamaan toimeenpanosuunnitelmaan kirjattuja määräyksiä ja velvollisuuksia.

– Hän on velvollinen pääsääntöisesti pysymään asunnossaan kello 21-06 välisen ajan.

– Rikosseuraamuslaitoksen virkamiehet tapaavat vankia säännöllisesti.

– Hänen liikkeitään seurataan teknisesti esimerkiksi jalkapannan ja matkapuhelimen avulla.

– Koevapauden aikana ei saa käyttää päihteitä.

– Vakavin seuraus velvollisuuksien rikkomisesta on valvotun koevapauden peruuttaminen.

Vangilla on mahdollisuus päästä valvottuun koevapauteen kuusi kuukautta ennen ehdonalaisen alkamista. Auer pääsee laskennallisesti ehdonalaiseen kesällä. Hän istuu Turun Saramäen vankilassa rangaistusta seksuaali- ja väkivaltarikoksista.

Viestintäjohtaja Usko Määttä Rikosseuraamuslaitoksesta kuitenkin sanoo, että aikataulu valvottuun koevapauteen pääsemiseen saattaa olla liian kireä.

– Periaatteessa valvottuun koevapauteen pääseminen olisi hänellekin mahdollista, mutta en osaa sanoa, ehtisikö sitä toteuttaa. Sekä valmistelu että käytäntöönpano vie aikaa, Määttä sanoo.

Määtän mukaan koevapaus vaatii tiettyjen edellytysten täyttymistä: vangilla tulisi olla esimerkiksi asunto ja opiskelu- tai työpaikka valmiina. Hän myös muistuttaa, ettei koevapauteen pääseminen ole mikään automaatio, vaan mahdollisuus.

– Aina pitää arvioida sitä, kannattaako menettelyyn mennä vai voidaanko siviiliin sopeuttaminen hoitaa jotenkin muuten. Pitkäaikaisvangeilla on mahdollisuus käydä vankilan ulkopuolella myös saatetuilla tai saattamattomilla poistumisluvilla.

Auer ei ole toistaiseksi päässyt vankilomille, sillä hän oli myös tutkintavanki ennen kuin Vaasan hovioikeus vapautti hänet eilen murhasyytteistä. 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme