Mainos
Mainos

”Eikö hän vielä kuollutkaan?” – miehelle kahdeksan vuotta tapon yrityksestä

21-vuotias mies iski keittiöveitsellä nukahtamaisillaan ollutta kaveriaan useita kertoja. Käräjäoikeus katsoi teon murhan yritykseksi, mutta hovioikeudessa tuomio lieveni tapon yritykseksi.

Tapaus sattui Helsingissä syyskuussa 2015. 21-vuotias mies oli mennyt tuttavansa asunnolle yöksi. Asunnossa asunut mies oli mennyt makuuhuoneeseensa ja ollut juuri nukahtamaisillaan, kun 21-vuotias mies oli tullut huoneeseen ja iskenyt tätä veitsellä kahdesti vatsaan sekä kerran rintaan ja olkapäähän.

Uhri oli lähtenyt konttaamaan olohuoneeseen, ja samalla pyytänyt puukottajaa hakemaan kylmäpussin, jonka tämä oli hakenut.

Tämän jälkeen uhria oli vielä viilletty kerran kaulaan ja kurkkuun. Teon yhteydessä puukottaja oli sanonut ääneen, että: ” eikö x (uhrin nimi poistettu) vielä kuollutkaan”.

Mies oli varastanut uhrinsa lompakosta pankkikortin ja poistunut asunnosta tunnusluvun saatuaan. Uhri oli onnistunut ryömimään rappukäytävään huutamaan apua. Huudon kuullut naapuri oli hälyttänyt ambulanssin.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Jussi Viljami Laineen huhtikuussa 2016 yhdeksän vuoden vankeuteen murhan yrityksen lisäksi lukuisista muista rikoksista.

Laine valitti hovioikeuteen vaatien tuomion alentamista. Valituksen mukaan hänet olisi murhan yrityksestä katsottu syyllistyneen tapon yritykseen.

Oikeus: Tekijä kiinnostuneempi pankkikortista kuin tappamisesta

Hovioikeuden mukaan mikään ei tukenut sitä, että mies olisi etukäteen suunnitellut uhrinsa tappamista. Oikeus arvioi, että tappamistarkoitus on syntynyt päihteiden aiheuttaman sekavan mielentilan vuoksi.

– Tekoväline, teon jatkaminen keskeytyksen jälkeen ja teon aikana lausuttu ”eikö x (nimi poistettu) vielä kuollutkaan” osoittavat teon raakuutta ja selkeää tappamistarkoitusta, hovioikeus mainitsee tuomiossaan.

Teko kuitenkin päättyi siihen, kun tekijä sai uhrin pankkikortin haltuunsa, eikä jäänyt varmistamaan uhrin kuolemaa.

– Tämä puhuu sen puolesta, että Laine oli ollut kiinnostuneempi pankkikortista kuin hengen riistämisestä. Laineen menettely ei ole siten osoittanut erityisen raakaa tekotapaa ilmentävää päättäväisyyttä ja sitkeää surmaamispyrkimystä.

Muun muassa näiden perustelujen johdosta Helsingin hovioikeus alensi Helsingin käräjäoikeuden aiempaa tuomiota vuodella. Hovioikeus tuomitsi Jussi Viljami Laineen muun muassa tapon yrityksestä kahdeksan vuoden vankeuteen.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme