Mainos
Mainos

Elinkautisesta vapautuvalla taustalla raaka kaksoismurha: Uhria lyötiin 18 kertaa puukolla ja ruuvimeisselillä

Helsingin hovioikeus vapauttaa elinkautista vankeusrangaistusta istuvan 48-vuotiaan miehen ensi vuoden kesäkuussa. Mies tuomittiin Pieksämäellä tapahtuneesta raa'asta kaksoismurhasta.

Kaksoismurha tapahtui 25. marraskuuta 2001. Kaksi kolmikymppistä miestä surmasi kaksi entuudestaan tuntemaansa miestä. Veritekoja edelsi sanaharkka ja runsas alkoholinkäyttö.

Miehet löivät ensimmäistä uhria puukolla ja ruuvimeisselillä yhteensä 18 kertaa. Iskut osuivat päähän, vartaloon ja raajoihin. Lopuksi uhrin päähän ja suuhun laitettiin muovipussi ja hänet laitettiin kylpyammeeseen. Uhri oli ollut tässä vaiheessa elossa.

Surmatekojen välillä muutama tunti

Toinen surmateko tapahtui toisessa pieksämäkeläisessä yksityisasunnossa ja tekojen välissä kului ainoastaan muutama tunti. Toista uhria mieskaksikko puukotti sekä löi tuolinjalalla ja kynttilänjalalla päähän. Iskuja oli ensimmäisen surmateon tapaan ollut useita.

Oikeus piti tekoja raa'alla ja julmalla tavalla tehtyinä ja kokonaisuutena arvostellen törkeinä.

Kumpikin miehistä myönsi teot. Elinkautisesta vapautuva mies kiisti kuitenkin tekojen tapahtuneen yksissä tuumin toisen miehen kanssa. Hänen mielestään teoissa ei ollut kyse murhasta, vaan taposta, joka oli aiheutunut humalatilasta ja mielenterveysongelmien aiheuttamasta sekavuustilasta. Mies kertoi myös sen, ettei muistanut tapahtumia runsaan alkoholinkäytön ja psyykkisen tilan vuoksi.

Mielentilatutkimuksessa mielenterveys- ja päihdeongelman katsottiin heikentäneen miehen kykyä hallita elämäänsä. Kuitenkaan tämän perusteella miehellä ei oltu todettavissa sen kaltaista psyykkista häiriötä, joka vähentäisi hänen kykyään arvioida tekojensa oikeudellis-moraalisia seuraamuksia. Kummankin miehen todettiin tehneen surmateot täydessä ymmärryksessä.

Pieksämäen käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1970 ja vuonna 1968 syntyneet miehet elinkautisiin vankeusrangaistuksiin kahdesta murhasta.

Valitti tuomiostaan hoviin

Elinkautisesta vankeudesta vapautuva mies valitti tuomiostaan vuonna 2004 Itä-Suomen hovioikeuteen. Miehen mukaan hän oli syyllistynyt vain kahteen tappoon. Lisäksi hän vaati, että hänen katsottaisiin olleen teot tehdessään ymmärrystä vailla tai ainakin täyttä ymmärrystä vailla.

Mies myös vaati, että hänelle maksettavaksi määrätyt korvausvaatimukset henkisestä kärsimyksestä hylättäisiin tai ainakin korvauksia alennettaisiin 500 euroon.

Hovioikeus pysyi käräjäoikeuden kannassa, eikä muuttanut miehen tuomiota.

Vapauttamispäätös yksimielinen

Tiistaina Helsingin hovioikeus hyväksyi yksimielisesti miehen ehdonalaista vapauttamista koskevan hakemuksen.

Hovioikeus perusteli vapauttamispäätöstä muun muassa sillä, että mies oli ollut vankilassa jo 14,5 vuoden ajan ja vankilassaoloajan pituus puolsi hänen vapauttamistaan. Vankilassa mies oli työskennellyt ja osallistunut erilaiseen vankilan toimintaan. Vapautta puolsi myös miehen asennoitumiinen päihteettömyyteen.

Miehen vapauttamispäivä on 1. kesäkuuta 2017. Elinkautiseen vankeuteen tuomitun ehdonalaisen vapauden koeaika ja jäännösrangaistus ovat kolme vuotta.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme