Mainos
Mainos

Elinkautisvanki ei halua vapauteen – kieltäytyy hakemasta vapauttamista

Helsingin hovioikeus joutui käsittelemään poikkeuksellista juttua, jossa elinkautisvanki kieltäytyy vapauttamisesta. Mies on nyt ollut vankilassa yli 16 vuotta.

Nyt 71-vuotias mies tuomittiin aikanaan murhasta elinkautiseen Salon käräjäoikeudessa ja sittemmin Turun hovioikeudessa.

Hän ampui veljensä jouluaattona 1999 Somerolla haulikolla. Jutun asiakirjojen mukaan veljeksillä oli ollut kiistoja jo vuodesta 1956.

Erityisen katkera mies oli ollut siitä, että vanhempien kotitalo Somerolla oli päätynyt veljelle, joka käytti sitä mökkinään.

Mies oli ajanut mökille ja ampunut hänet kesken jouluaterian. Veljen lesken mukaan mies oli sanonut: "Nyt on 40 vuoden jutut kostettu".

Mies oli lähtenyt mökiltä, mutta ilmoittautunut itse poliisille.

Kieltäytyy hakemisesta

Vanki on kyllä aikaisemmin hakenut kahdesti vapauttamista elinkautisesta, mutta peruuttanut hakemuksensa kesken käsittelyn.

Nyt tällä kertaa rikosseuraamuslaitos oli sitä mieltä, että vangin pitäisi päästä pois vankilasta. Mies itse on toistuvasti kieltäytynyt hakemisesta vapauttamista.

Rikosseuraamuslaitos haki Helsingin hovioikeudesta viime marraskuussa miehen päästämistä elinkautisesta. Lain mukaan sen voi tehdä joku muukin kuin vanki itse.

Ongelmaksi muodostui kuitenkin vapauttamishakemukseen pakollisesti kuuluva arvio vangin riskistä syyllistyä uuteen väkivaltarikokseen.

71-vuotias on kieltäytynyt osallistumasta väkivaltariskin arviointiin psykiatrisessa vankisairaalassa, joka on ainoa paikka jossa sen voi tehdä.

Hovioikeus totesi tiistaina antamassaan päätöksessä, että oikeuspsykiatrinen arvio on vapauttamisharkinnan edellytys, eikä ilman sitä voida tehdä laissa edellytettyä kokonaisharkintaa.

Helsingin hovioikeus hylkäsi rikosseuraamuslaitoksen tekemän vapauttamisvaatimuksen, joten 71-vuotias pysyy vankilassa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme