Mainos
Mainos

Entinen kodinhoitaja varasti avuttomilta vanhuksilta - Oikeus: "Törkeää"

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 34-vuotiaan helsinkiläisnaisen kolmeksi vuodeksi vankeuteen lukuisista törkeistä varkauksista. Hän varasti kotihoitajana esiintyen useilta vanhuksilta omaisuutta.

Vaikka anastetun omaisuuden määrät eivät olleet erityisen suuria, oikeus piti tekoja törkeinä. Uhrit olivat hyvin iäkkäitä tai muuten terveydentilansa takia toimintakyvyltään rajoittuneita.

Nainen oli aiemmin työskennellyt kotihoitajana, joten hän tunsi toimintatavat.

- Hän on siis nimenomaisesti valinnut rikosten kohteiksi heikossa asemassa olevat henkilöt. Vastaaja on valheellisin perustein tunkeutunut asianomistajien koteihin, ja monissa kohdin asianomistajat ovat olleet myös itse paikalla anastuksen tapahtuessa, oikeus lausui.

Kaksitoista tekoa

Kaikkiaan uhreja oli yksitoista. Teot alkoivat marraskuussa 2014, kun 34-vuotias esiintyi kotihoitajana ja anasti 89-vuotiaan naisen kirjahyllystä lompakon. Rahaa siinä oli sata euroa.  

Seuraava uhri samana päivänä oli 83-vuotias mies, jolta vietiin niinikään 100 euroa. Nainen sai kuitenkin myös pankkikortin, jolla hän maksoi ravintoloissa ostojaan 255 eurolla.

Muita uhreja olivat muun muassa 87-vuotias mies, 85-vuotias nainen, 85-vuotias nainen, 83-vuotias nainen ja kolme 89-vuotiasta naista.

76-vuotiaalta mieheltä nainen vei pankkikortin ja teki sillä seuraavien kuukausien aikana 1300 euron nostot ja ostokset. Kaikkiaan ostoskertoja oli 78.

Uhrien entinen kodinhoitaja


Marraskuussa 2014 alkaneet rikokset jatkuivat syksyyn 2015. Välissä saattoi olla kuukausien taukoja. Useimmiten kyse oli rahasta, mutta yhdeltä naiselta vietiin viisi sormusta, yhdeltä mieheltä lääkkeet.

34-vuotias oli aiemmin työskennellyt osan kodinhoitajana. Jotkut uhrit olivat muistisairaita. Yksi oli sekä lähes sokea ja kuuro.

Muutamissa tapauksissa hän erehdytti taloyhtiön huoltomiehen avaamaan vanhuksen oven esiintyen kodinhoitajana.

59-vuotiaalta cp-vammaiselta naiselta 34-vuotias vei tyynyn alta lompakon, jossa oli 130 euroa rahaa, passi ja matkakortti.

Syksyllä 2015 nainen oli saanut töitä hoivapalveluyhtiöstä. Syyskuussa hän tunkeutui neliraajahalvaantuneen naisen asuntoon töistä saamillaan avaimilla ja vei naiselta reilut kolmesataa euroa käteistä ja luottokortin. Kortilla hän nosti automaatista kolmella kerralla tuhat euroa.

Oikeudessa nainen myönsi teot, mutta kiisti niiden olevan törkeitä varkauksia. Mitään syytä teoille ei käräjäoikeuden päätöksestä ilmene.

Oikeus oli toista mieltä. Hänet tuomittiin kaikkiaan 11 törkeästä varkaudesta, kahdesta törkeästä kavalluksesta, neljästä maksuvälinepetoksesta ja väärennyksestä.

Käräjäoikeuden mukaan oikeudenmukainen rangaistus oli kolme vuotta ehdotonta vankeutta.

34-vuotias oli tuomittu aiemmin rattijuopumuksista, muttei vastaavista varkauksista. Siksi käräjäoikeus ei määrännyt 34-vuotiasta heti vangittavaksi, vaan juttu puidaan vielä hovioikeudessa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme