Mainos
Mainos

Entinen taidekauppias ja väärennösvyyhdin syytetty MTV:lle: "10 miljoonan rikoshyöty on vain jäävuoren huippu"

Yli 30 vuotta taidekauppaa tehneen Jouni Rannan mukaan Suomi on ollut vuosikymmenien ajan väärentäjien paratiisi.

Jouni Ranta on yksi suuren taiderikosvyyhdin syytetyistä. Jutun pääkäsittely alkoi Helsingin käräjäoikeudessa maanantaina.

Syytteiden mukaan väärennetyiksi epäiltyjä taideteoksia myytiin vuosien aikana useille henkilöille ja rikoshyöty on ollut yhteensä yli 10 miljoonaa euroa. Syytteessä on 16 henkilöä.

– 10 miljoonaa on vain jäävuoren huippu, Ranta sanoo MTV:lle.

Ranta itse sai jo kymmenisen vuotta sitten runsaan kahden vuoden vankeustuomion väärennösten levittämisestä. Hän itse sanoo myyneensä aiemmin satoja väärennöksiä yksityishenkilöille, toisille kauppiaille ja huutokaupoille.

Oikeuteen edenneen rikoshistorian laajimman taideväärennösvyyhdin poliisikuulusteluissa Ranta kertoi avoimesti taidemaailman huijauksista. Ranta kertoo kokemuksistaan myös torstaina julkistettavassa kirjassa.

– 25-30 vuotta Suomessa on huhuttu siitä, kuinka paljon täällä liikkuu väärennöksiä. Tämä on ollut maan tapa. Nyt siihen tulee jonkinlainen muutos, Ranta toteaa.

Väärennösvyyhdin syytetyt kiistävät syytteet törkeistä petoksista ja muista rikoksista. Myös Ranta kiistää syyllistyneensä rikokseen. Hän ei kuulu jutun päätekijöiksi epäiltyihin.

– Olen tällä kertaa takarivissä, Ranta sanoo.

Taideväärennösjuttua istutaan lokakuulle asti. Päätös saadaan loppuvuodesta.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme