Mainos
Mainos

Epäilty nainen: "Ajatellessani koulusurma-ajatuksia, minulle tuli olo kuin olisin Jumala"

Poliisin esitutkintapöytäkirja paljastaa karmeita yksityiskohtia koulusurman valmistelusta. Isku oli tarkoitus tehdä Kokkolan Kiviniityn kouluun.

Epäilty 21-vuotias nainen kertoi kuulusteluissa, milloin hän ensimmäisen kerran ajatteli suorittaa joukkosurman.

– Päivä oli 27.7.2014. Muistan tuon päivän oikein hyvin, koska silloin näin ensimmäisen kerran unta joukkomurhan tekemisestä.

– Menin jumppasalin lavalle ja aloin tulittamaan sieltä yleisöä konetuliaseella. Unessa näin, että karhuryhmä tuli sisälle ja murtautui kouluun sisään. Unessa olin saanut kaikki koulussa olleet ihmiset tapettua ja tämä näky odotti poliiseja. Tässä unessa poistuin koulusta ja unen jälkeen en kokenut surua enää, nainen kertoi poliisille.

Epäillyllä oli päällimmäisinä mielessä Columbinen, Kauhajoen ja Jokelan kouluammuskelut.

– Minulle tuli pakonomainen tarve lukea ja tutustua niiihin tapauksiin. Kuuntelin samaa musiikkia mitä nämä tekijät olivat kuunnelleet ja muutenkin etsin heistä paljon tietoa. Tuntui etten saanut koulusurmateemasta tarpeekseni.

– Ajatellessani koulusurma-ajatuksia, minulle tuli niistä sellainen olo kuin olisin Jumala.

"Halusin mennä Matti Saaren ja Pekka-Eric Auvisen jalanjäljissä"

Epäilty oli käynyt Jokelan koululla toissa vuonna koulusurman vuosipäivänä 7.11.

Koulusurmaaja Pekka-Eric Auvisen haudalla nainen kertoi vierailleensa noin 20 kertaa, ensimmäisen kerran heinäkuussa 2014.

– Minä juttelin Pekalle ja lauloin hänelle. Kerroin Pekalle omia kuulumisia ja saatoin viedä hänelle lahjoja. Usein vein kukanmuotoisia kynttilöitä, kukkia ja karkkia. Ajattelin, että ne ilahduttaisivat Pekkaa.

Epäilty kertoi myös käyneensä harjoittelemassa ampumista vuonna 2015 sen vuoksi, että oli äärimmäisen kiinnostunut Auvisesta ja toisesta koulusurmaajasta Matti Saaresta ja muutenkin koko koulusurmateemasta.

– Haluan vielä sanoa kuulusteluun sen, että kun 2014-2015 halusin suorittaa koulusurman, halusin tehdä sen Pekalle lahjana. Halusin tappaa ihmisiä nimenomaan Pekalle lahjana, en itselleni. Silloin olin tuntenut Pekan läsnäolon vahvana ja olin häneen rakastunut.

– Tarkoitukseni olisi mennä kouluun ja ampua niin paljon ihmisiä kuin pystyisin. Tämä asia menisi niin kuin normaalijoukkosurma menisi. Menisin kouluun ja ampuisin niitä ihmisiä, jotka eteen tulisivat täysin sattumalta ja lopulta se päättyisi siihen, että ampuisin itseni. Halusin mennä Matti Saaren ja Pekka-Eric Auvisen jalanjäljissä, nainen sanoi.

Iskusuunnitelma konkretisoitui - poliisi esti joukkosurman

Epäilty oli ensimmäisissä kuulusteluissa kertonut poliisille elävänsä mukavaa elämää, jota voisi hänen mukaansa kuvata täydelliseksi nuoren naisen elämäksi. 

– Kävin baareissa, tapasin ystäviä ja vedin huumeita, nainen sanoi.

Poliisitutkinnan mukaan epäillyn suunnitelma koulusurmasta konkretisoitui ajan kuluessa, kun hän toden teolla ryhtyi hankkimaan asetta, otti sitä varten isoja määriä velkaa (pikavippejä) ja ryhtyi peittelemään toimiaan hankkimalla viestien salaamista varten uuden puhelimen, liittymän ja sovelluksen, jolla viestejä voi tuhota.

Poliisi otti naisen kiinni 15.9.2016 ja toimillaan esti mahdollisuuden toteuttaa joukkosurma.

– Tällä hetkellä koulusurma- ja joukkosurmateema ei enää hallitse minun elämääni. Pari kertaa viikossa haikailen menneitä ja nyt esimerkiksi Münchenin iskun jälkeen halusin tietää siitä enemmän, nainen sanoi heti kiinnijäämisen jälkeen.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme