Mainos
Mainos

Finnair vahvistaa epäilyn: Työntekijä salakuljetti yli 30 ihmistä Suomeen

Finnairilla matkustamotyöntekijänä työskennelleen kiinalaismiehen epäillään salakuljettaneen 33 ihmistä Suomeen ilman vaadittavia viisumeita, kertoo Rajavartiolaitos.

Häntä epäillään törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä. Tutkinnanjohtaja, luutnantti Jyri Siitari sanoo STT:lle, että salakuljetetuista 14 on lapsia.

Salakuljetus tapahtui niin, että työntekijä avasi lennon saapuessa kulkuluvallaan oven, mikä mahdollisti henkilöiden saapumisen Suomeen rajatarkastukset välttäen. Suomesta he ovat jatkaneet matkaansa Keski-Eurooppaan.

Salakuljetus on jatkunut vuodesta 2013. Mies on salakuljettanut ihmisiä Helsinki-Vantaan kautta 15 kertaa. Hän työskenteli Finnairilla kiinalaisen alihankkijayrityksen kautta.

Mies otettiin kiinni helmikuussa Helsinki-Vantaalla. Epäilty on toiminut Helsinki-Vantaalla yksin, mutta hänellä on ollut rikoskumppaneita Keski-Euroopassa ja Kiinassa.

Siitarin mukaan henkilöillä oli viisumi Venäjälle, jolloin he olivat päässeet Kiinassa Suomeen meneville lennoille.

– Ideana on ollut se, että on tultu Helsinki-Vantaan lentoasemalle ja väitetty, että oltu matkustamassa Venäjälle transit-alueen kautta, jolloin Suomeen ei tarvita viisumeita.

Alihankkija yhä käytössä 

Finnair vahvistaa, että sen lennoilla on työskennellyt törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä epäilty kiinalaismies.

Mies työskenteli Finnairin lennolla kiinalaisen Fasco-yrityksen kautta, joka on Kiinan valtion omistama. Finnairin mediasuhteista vastaavan johtajan Päivyt Tallqvistin mukaan Finnair tekee kaikille miehistön jäsenilleen EU-määräysten mukaisen turvallisuusselvityksen. Se on tehty myös epäilylle kiinalaismiehelle.

Tallqvist sanoo STT:lle, että alihankkijayritys on yhä yhtiön käytössä. Tallqvistin mukaan Kiinasta lennoille työvoimaa palkkaavat yritykset eivät voi käyttää muita yrityksiä.

Muita yksityiskohtia Tallqvist ei kommentoi, koska tutkinta on kesken.

Rajavartiolaitos on tapausta selvittäessään tehnyt tiivistä yhteistyötä Finnairin ja lentoasemayhtiö Finavian kanssa.

Siitarin mukaan mies on nyt vangittuna. Siitarin mukaan kyseessä on täysin uudenlainen tapaus.

– Lentohenkilökuntaa on jäänyt kiinni huumeiden salakuljetuksesta, muttaSuomessa tai muualla Euroopassa ei ole tällaista ihmisten salakuljetustoimintaa tapahtunut aiemmin, hän sanoo.  

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme