Mainos

Epätoivoinen kiristysyritys - velkaantunut esiintyi jengiläisenä

Kouvolan käräjäoikeus on tuominnut vuonna 1976 syntyneen miehen vuoden ja 10 kuukauden vankeuteen seitsemästä törkeän kiristyksen yrityksestä.

Mies oli vaatinut kirjeitse ja tekstiviesteitse yhteensä 100 000 euroa seitsemältä mieheltä.

Mies yritti kiristää neljältä uhriltaan 10 000 euroa ja kolmelta 20 000 euroa. Mies lähetti uhreilleen kirjeen, jossa uhrien ilmoitettiin olevan miehelle velkaa. Kirjeissä mies uhkasi uhreja ja heidän läheisiään vakavalla väkivallalla, jos vaatimukseen ei suostuttaisi tai jos kirjeistä ilmoitettaisiin poliisille. Väkivallalla uhkailussa mainittiin muun muassa raajojen silpominen.

Mies oli käyttänyt viesteissä uhkauksen tehostamiseksi tunnetun rikollisjärjestön tunnusta ja nimeä.

Mies on tunnustanut syyllistyneensä seitsemään törkeän kiristyksen yritykseen. Hän kertoo suunnitelleensa kiristyksiä kahden viikon ajan. Tekstin kiristysviesteihin hän oli oman kertomansa mukaan saanut internetistä ja muusta mediasta, jossa oli ollut "jengitekstiä". Miehellä ei ole yhteyksiä rikollisjärjestöihin.

Yksin toiminut mies oli pyrkinyt välttämään kiinnijäämistä ottamalla käyttöönsä pre paid -liittymän. Miehellä ei ollut varasuunnitelmaa sen varalle, etteivät uhrit olisi maksaneet vaadittuja rahasummia. Mies oli luottanut kirjeiden ja tekstiviestien tehoon.

Kiristysten syyksi mies kertoi perheensä taloudelliset vaikeudet sekä lapsensa ja hänen itsensä sairaudet, jotka olivat kuormittaneet häntä henkisesti. Mies aikoi maksaa kiristämillään rahoilla velkansa pois.

Kiristyksen uhrit valikoivat pääosin julkisten verotietojen perusteella. Kahdella uhreista oli sen sijaan side tekijään. Toinen näistä oli esimerkiksi käynyt kiristäjän kanssa samaa koulua ja kiusannut kiristäjää. Kiristäjän mukaan kiusaamisesta oli aiheutunut hänelle mielenterveydellisiä ongelmia ja sairauslomaa. Kirjeessä vaadittu 10 000 euroa vastasi kiristäjän mukaan sairastumisesta aiheutunutta ansionmenetystä.

Kiristäjä tuomittiin vankeusrangaistuksen lisäksi maksamaan uhreilleen lähes 40 000 euroa korvauksia.

Kaikki uhrit ilmoittivat uhkauksesta poliisille kirjeen saatuaan.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot