Mainos
Mainos

Epilepsialääkkeen katukauppa kauhistuttaa Helsingissä: ”Maalaisserkku joutuu performanssiin, johon ei varmasti ole tottunut”

Helsingin huumepoliisi on huolissaan lääkkeiden yleistyneestä katukaupasta. Poliisin mukaan pelkästään Helsingissä on takavarikoitu viimeisten viikkojen aikana kymmeniätuhansia epilepsian hoitoon tarkoitettuja Rivotril-pillereitä. Lääkkeillä on käyty laitonta kauppaa kaupungin ydinkeskustassa.

Huumepoliisissa työskentelevä henkilö kirjoittaa asiasta poliisin Kaupungin varjoja –blogissa. Myös MTV Uutiset kertoi mittavista lääketakavarikoista aiemmin tällä viikolla. 

Poliisissa kiinnitettiin huomiota Rivotril-klonatsepaamilääkkeen katukauppaan jo viime syksynä. Poliisin mukaan huoli ei ollut turha, sillä kevään ja alkukesän aikana takavarikoitujen lääkkeiden määrä on kasvanut räjähdysmäisesti. Helsingissä lääkepillereitä on takavarikoitu kymmeniä tuhansia pelkästään viime viikkojen aikana.

Kauppa käy myös muualla Suomessa. Epilepsian, paniikkihäiriön sekä muiden ahdistuneisuushäiriöiden hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä takavarikoitiin poliisin mukaan esimerkiksi Tampereella viime syksynä lähes 100 000 pillerin edestä.

Poliisi uskoo, että lääkkeet ovat peräisin laittomasta laboratoriosta Keski-Euroopassa. Suomeen aineet päätyvät poliisin mukaan ulkomaalaisten salakuljettajien mukana ja kauppaa käydään esimerkiksi Helsingin rautatieasemalla. Sadan pillerin purnukka vaihtaa omistajaa suhteellisen edulliseen hintaan, noin sadalla eurolla, poliisi kertoo.

Tämä on omiaan aiheuttamaan järjestyshäiriöitä ja häiriökäyttäytymistä.

– Osa pillereiden ostajista jää nauttimaan ostoksiaan aseman läheisyyteen, josta hetken päästä poliisimaija korjaa väsyneen kulkijan parempaan talteen. Meno äityy välillä aika hurjaksi ja maalaisserkku tai turisti pääsee rautatieasemalla osaksi performanssia, johon ei ole varmasti tottunut, poliisi kirjoittaa blogissa.

Rivotrilin vaikuttava aine on klonatsepaami, joka aiheuttaa muun muassa uneliaisuutta ja koordinaatiokyvyn heikkenemistä. Osasta poliisin takavarikoimista lääkkeistä ainetta ei ole kuitenkaan edes löytynyt. 

– Ostaja ei voi olla varma, mitä suuhunsa pistää, mutta edullinen hinta houkuttaa laittamaan päänsä sekaisin pienellä riskilläkin, poliisi kirjoittaa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme