Mainos
Mainos

Erikoinen tarina valkohapsisesta saksalaisesta pilvikauppiaasta Hakaniemessä olikin tosi

Espoon käräjäoikeus langetti 12 miehelle vankeustuomioita monia erikoisia piirteitä sisältäneessä marihuanajutussa.

Neljä miestä tuomittiin 3–4 vuoden ehdottomiin vankeusrangaistuksiin törkeistä huumausainerikoksista ja muut ehdollisiin.

Jutussa oli kyse kaikkiaan arviolta vajaasta paristakymmenestä marihuanakilosta. Tarkka määrä ei selvinnyt, koska kukaan ei punninnut määriä. Poliisi takavarikoi tutkinnassa vajaa kymmenen kiloa.

Tapaukseen liittyi erikoinen, jopa uskomattomilta vaikuttava kertomus marihuanan ostosta.

Kaksi nyt tuomittua gambialaismiestä kertoi poliisille – ja myös oikeudessa – ostaneensa 15 kiloa marihuanaa valkotukkaiselta vanhalta saksalaiselta Hakaniemen metroasemalla 23. kesäkuuta 2014.

Rosvokielessä – jos siis myyjä halutaan salata – kerrotaan edelleen usein, että ase, huume tai varastettu tavara oli ostettu tuntemattomalta mieheltä Hakaniemen torilla.

Tosi tarina

Tarina ostosta oli yllättäen tosi. Saksan poliisi oli antanut keskusrikospoliisille vihjeen 61-vuotiaasta saksalaisesta.

Usein Suomessa käyneen, herrasmiehen oloisen miehen epäiltiin toimivan gambialaisten huumeliigan kuriirina. Mönchengladbachissa asuva mies kävi Suomessa taivaansinisellä Merdedeksellä.

Matkoilla oli mukana myös hänen 89-vuotias isänsä. Tullimiesten huomio ei hevin kiinnity tällaiseen kaksikkoon.

Metron valvontakamerasta poliisille myöhemmin selvisi, että kaksi gambialaista oli todella ollut Hakaniemen metroasemalla kyseisenä kesäkuun päivänä. Tullin tiedostot kertoivat saksalaismiehen olleen Suomessa huumekaupan aikaan. 61-vuotias oli asunut viereisessä Crowne Plaza -hotellissa. Häntä ei tosin metrokameroiden kuvissa näkynyt.

Takavarikot Saksassa

Myöhemmin, heinäkuun alussa, Saksan poliisi löysi 61-vuotiaalta 95000 euroa käteistä rahaa. Düsseldorfin poliisi takavarikoi 61-vuotiaaseen liitetyltä, Saksassa asuvalta gambialaismieheltä 51 kiloa marihuanaa.

Suomessa poliisi pääsi täällä asuvien gambialaismiesten jäljille. Kaikkiaan viisi jutussa tuomituista miehistä oli Gambiasta ja yksi Ghanasta.

Varkaat veivät lastin

Suomessa 23. kesäkuuta ostettu marihuana päätyi asuntoon Töölön Museokadulla ja suurin osa siitä eteenpäin Espooseen.

Reilua kymmentä kiloa säilytettiin espoolaisessa asunnossa vastoin asukkaan tahtoa ja aluksi hänen tietämättään. Mies pyysi kaksi kaveriaan asunnolle ja nämä anastivat pilvierän.

Oikeudessa 19- ja 21-vuotiaat miehet selittivät syyksi sen, että ”tilaisuus teki heistä varkaita”.

Asukas joutui uhkailujen kohteeksi ja hän otti yhteyttä poliisin heinäkuun alussa.

Huumeet vienyt kaksikko sai kuulla gambialaisten etsivän heitä, joten he matkustivat junalla Joensuuhun myymään pilveä. Sitä kaupattiin kaduilla suoraan nuorillekin.

Osan kaksikko poltti itse ”ollen jatkuvasti pilvessä”. Miehet otettiin kiinni Joensuun hotelli Vaakunassa.

Kellot valtiolle

Ehdottomat tuomiot langetettiin huumeita metroasemalla ostaneelle kaksikolle ja niitä Joensuussa myyneille. Metromiehet määrättiin maksamaan valtiolle rikoshyötyä 42000 euroa ja Joensuun kauppiaat 35000 euroa.

Joensuussa kaksikko oli ostanut itselleen arvokellot. Ne tuomittiin valtiolle rikoshyötynä, vaikka 19-vuotias sitä vastustikin.

Hän kertoi ostaneensa Raymond Weil -kellon omilla rahoillaan eli Kelan työmarkkinatuella. 19-vuotias kertoi saaneensa Kelalta käteen 900 euroa kuukaudessa. Kun jälkihuolto on maksanut hänen asumiskulunsa ja laskunsa, ja näin 19-vuotias oli kyennyt kertomansa mukaan säästämään omaa rahaa.

Oikeus ei tähän uskonut.

Valtiolle päätyi myös hotellihuoneesta löytynyt Mauser-pistooli, jonka 19-vuotias kertoi vaihtaneensa puoleen kiloon marihuanaa.

Hotellihuoneissa oli 3,7 kg marihuanaa ja 800 grammaa hasista. Rahaa löytyi vajaa kymmenentuhatta euroa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme