Mainos
Mainos

Erikoisesta kulkukorttikiistasta lisätietoja: Aarnion omaa kulkulätkää ei käytetty lainkaan

Tänään julkiseksi tullut Aarnio-jutun lisätutkinta tuo uusia tietoja erikoiseen kulkukorttikiistaan. Esitutkinnan mukaan huumepoliisin ex-päällikölle Jari Aarniolle aikanaan annettua hänen omaa kulkukorttia ei käytetty lainkaan.

Uudet kulkukorttitiedot tulivat poliisille vasta viime elokuussa, vaikka koko tutkinta alkoi jo 2013.

Kyse on Senaatti-kiinteistöjen kulkulätkistä Itä-Pasilan virastotaloon 2011-12. Huumepoliisi käytti tiloja, kun Pasilan poliisitalo oli tuolloin remontissa.

Kun Aarnio otettiin kiinni marraskuussa 2013, niin hänellä oli ura-avain, jossa oli kulkulätkä numero 4368.

Tämän lätkän tietoja verrattiin sitten huumejuttuun tiukasti nivoutuvan Pasilan miehen puhelintietoihin. Syyttäjien mukaan nämä osoittavat entistä selvemmin, että juuri Aarnio oli Pasilan mies.

Aarnion puolustuksen mukaan prepaid-liittymillä varustetut puhelimet olivat huumepoliisin tietolähdepuhelimia.

Aarnio kiisti

Viime viikolla Jari Aarnion puolustus kiisti, että kulkukortti kuuluisi hänelle. Näin eivät myöskään tiedot hänen liikkeistään voi pitää paikkaansa, puolustus sanoi.

– Aarnio on luovuttanut oman täginsä pois, asianajaja Riitta Leppiniemi sanoi hovioikeudessa.

Puolustuksen mukaan nipussa oleva ura-avain on poliisin tekniikan tiloihin. Aarnio on päällikkönä vain säilyttänyt avainta.

Leppiniemi ei ottanut kantaa siihen kenen kulkukortti voisi olla.

Uusi tutkinta

Uusia kulkukorttitietoja oli ryhdytty selvittämään vasta tänä kesänä. Aiemmin oli kyllä pengottu poliisilaitoksen omia kulunvalvontatietoja, mutta krp:ssä keksittiin Senaatti-kiinteistöjen kulunvalvonta vasta nyt.

Krp sai syyskuun puolivälissä vielä lisää tietoa kulunvalvonnasta Helsingin poliisista. Niiden avulla selvisi, että Aarniolle itselleen myönnettyä kulunvalvontakorttia ei ollut käytetty lainkaan.

Aarnion hallusta löytynyt kulkukortti numero 4368 puolestaan oli myönnetty vain Helsingin poliisille, eikä siitä ollut käyttäjätietoja.

Tutkinta päätteli, että Aarnio käytti 2011-12 nimenomaan tätä 4368-korttia, eikä omaansa.

Lisää kulkukorttitietoja

Uusimmassa lisätutkinnassa käsitellään myös laajasti muutamien muiden poliisien kulkukorttitietoja suhteessa Pasilan miehen puhelinten kymmeniin paikannuksiin.

Käräjäoikeudessa poliisit kertoivat olleensa varmistamassa Aarnion tapaamisia, jolloin tietolähdepuhelimet ovat voineet olla heillä. Näin Pasilan miehen puhelinten paikantuminen samaan paikkaan Aarnion kanssa ei osoittaisi, että puhelimet ovat olleet hänellä.

Tutkinnan mukaan kulkukorttitietojen – ja aiemmin selvitettyjen maksukorttitietojen – perusteella poliisien kertomuksissa on ristiriitoja.


Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme