Mainos
Mainos

Erikoislääkäri oikeudessa: Vauva voi olla minuutteja elottoman oloinen

Erikoislääkärin mukaan huonokuntoisenkin vauvan hengitysyrityksen havaitsee.

Iltapäivällä vauvasurmien oikeudenkäynnissä kuultiin Oulun yliopistollisen sairaalan äitiyspoliklinikan ja sikiötutkimusyksikön osastonylilääkäriä Tytti Raudaskoskea.

Sekä puolustus että syyttäjä olivat nimenneet Raudaskosken todistajakseen. Syyttäjä kysyi erikoislääkäriltä synnytyksen käynnistämisestä maallikkokonstein. Viidestä murhasta syytetty nainen synnytti vauvat yksin kotonaan kylpyhuoneessa.

- Jos maallikkokeino olisi, uskoisin, että me tietäisimme sen.

Erikoislääkäri kertoi, että vauva voi olla synnytyksen jälkeen elottoman oloinen useita minuutteja. Syytetty nainen kertoi oikeudessa eilen, että uskoi vauvojen syntyneen kuolleina. Syyttäjän mukaan vauvat olivat kuitenkin elossa useita päiviä synnytyksen jälkeen. 

Voiko vauva olla elottoman oloinen useita tunteja? syyttäjä kysyi.

- Ei, ei se enää tuntien päästä herää eloon. Jos lapsi on elossa, niin siinä näkyy jonkinlaisia hengitysliikkeitä.

Kokenut erikoislääkäri kertoi, että joskus elottoman oloinen vauva voi vaatia vähän reippaampaa stimulaatiota, esimerkiksi kätilö joutuu taputtelemaan vauvaa.

- On mahdollista, että vauva ei virkoa, jos sille ei mitään tehdä. Täytyy olla aika syvästi huonokuntoinen lapsi, jos se ei edes yritä vetää henkeä. Sitä yritystä varmasti näkee heikkokuntoiselta. Jos vauvalla tuntuu edes heikko syke, katsotaan, että lapsi on syntynyt elossa. Mutta sykkeen mittaus on vaikeaa meille ammattilaisillekin.

Raudaskoski ei pystynyt arvioimaan sitä, kuinka kauan vastasyntynyt lapsi voi säilyä elossa ilman lämpöä ja ravintoa.

Tajuttomana synnyttäminen mahdollista

Erikoislääkäri arvioi, että synnytys on mahdollinen, vaikka nainen olisikin tajuton. Syytetty nainen kertoi eilen oikeudessa, että yhden synnytyksen yhteydessä häneltä oli mennyt taju hetkeksi.

- Synnytysvoimat ovat todella voimakkaat. Teoriassa on mahdollista, varsinkin jos on ennenaikainen ja pienikokoinen lapsi.

Raudaskosken mukaan suurin komplikaatioiden riski kotona synnyttämisessä äidille on verenvuodot.  

 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme