Mainos
Mainos

Erittäin vaarallista karfentaniilia löytyi kahdesta nuorehkosta miesvainajasta Suomessa – aine vaikutti todennäköisesti kuolemiin

Tulli tiedotti tiistaina takavarikoineensa Suomessa uutta huumaavaa ja erittäin vaarallista lääkeainetta karfentaniilia, joka on vaikutuksiltaan vahvin tunnettu opioidi ja jopa 10 000 kertaa morfiinia voimakkaampaa.

Suomessa on ollut kaksi kuolemantapausta, joissa vainajista on löytynyt karfentaniilia. Vainajista löytyi kuitenkin myös muita vaarallisia aineita.

– Nämä olivat siinä mielessä tyypillisiä suomalaisia huumeisiin liittyviä kuolemia, että ne eivät olleet minkään yhden aineen aiheuttamia, vaan kummassakin tapauksessa vainajista löytyi useita huumeita, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen oikeuskemisti Pirkko Kriikku kertoo MTV Uutisille.

Kuolleet olivat nuorehkoja miehiä. Miehet kuolivat kuukauden sisällä viime vuoden lopulla.

– Sellaista tietoa ei ole, että tapaukset liittyisivät toisiinsa, Kriikku sanoo.

Kriikku ei voi kommentoida miesten kuolinsyytä tarkemmin, mutta hyvin todennäköisesti karfentaniililla on ollut vaikutusta kuolemiin.

– Jos tätä ainetta löydetään vainajasta, niin hyvin todennäköisesti sillä on ollut myös vaikutusta kuolemaan.

Kriikun mukaan kummankin vainajan virtsanäytteestä löytyi vain erittäin pienet määrät karfentaniilia. Toisaalta erittäin pieni määrä riittää tappamaan ihmisen.

– Karfentaniili on jo erittäin pieninä pitoisuuksina hyvin myrkyllistä ja vaarallista, Kriikku huomauttaa.

Ei turvallista käyttöannosta

Tullin mukaan ihmiselle turvallista karfentaniilin käyttöannosmäärää ei käytännössä voida annostella, koska aikuisen ihmisen tappava annos karfentaniilia on noin 0,03 milligrammaa. Esimerkiksi aikuiselle ihmiselle tappava määrä heroiinia on 30 milligrammaa.

– Ihminen ei välttämättä tiedä käyttävänsä tätä ainetta, vaan jotkut myyvät sitä toisena aineena suurempien voittojen toivossa, tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen kertoi tiistaina MTV Uutisille.

– Ulkomailta tiedetään tapauksia, joissa ihminen on luullut karfentaniilia heroiiniksi, jonka johdosta on aiheutunut yliannostus, Kriikku sanoo.

Karfentaniili imeytyy myös hengityksen ja ihokosketuksen kautta elimistöön, joten pelkkä sen käsittely on vaarallista. Se on vaikutuksiltaan keskushermostoa lamaannuttava ja se voi aiheuttaa siten äkillisen kuolemaan johtavan tukehtumisen.

Eläimille tarkoitettu lääke

Kriikun mukaan Amerikan mantereella on todettu viime vuosien aikana jo huomattava määrä karfentaniilista aiheutuneita kuolemia. Euroopassa on ollut muutamia kuolemantapauksia.

– Ruotsissa ja Virossa ainetta on takavarikoitu aiemmin kuin Suomessa. Virossa on ollut ainakin yksi aineen aiheuttama kuolema viime vuonna, Kriikku kertoo.

Suomessa karfentaniili on luokiteltu lääkeaineeksi. Isoille eläimille tarkoitettuna tainnutus- ja nukutuslääkkeenä sitä on käytetty jo pitkään, mutta aineen päihdekäyttö on uusi ilmiö.

– Karfentaniilia tarvitsee vain hyvin pieniä määriä, joten se on siinä mielessä houkutteleva salakuljettaa. Lisäksi koska sitä ei luokitella huumausaineeksi, rangaistukset ovat pienempiä, Kriikku sanoo.

Ongelmallinen käsitellä

Karfentaniili on niin vaarallista, että sen käsittely labotorio-oloissakin on ongelmallista ja riskialtista.

– Joissain laboratorioissa on harkittu voidaanko ainetta ottaa ollenkaan tutkittavaksi, koska täysin turvallisia olosuhteita sen analyysiin ei ole. Tämä on aika pöllähtävä aine, ja jos sitä hengittää tai joutuu ihokosketuksiin sen kanssa, voi saada myrkytysoireita tai hengityslamaa, Kriikku kertoo.

Tulli on tehnyt kesän alussa useampia takavarikkoja, mutta tapausten määrää ei kerrota tarkemmin. Takavarikoidut ainemäärät ovat grammojen suuruisia.

– Takavarikoinnit kertovat siitä, että ainetta liikkuu Suomessa ja aina on pelkona, että siihen liittyviä kuolemantapauksia voi tulla lisää, Kriikku sanoo.

Suomessa tapahtuneista karfentaniiliin liittyvistä kuolemista kertoi ensin Helsingin Sanomat.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme