Mainos
Mainos

Eron jälkeisestä vainoamisesta yli 600 tutkintapyyntöä vuodessa

Tutkintapyyntöjä vainoamisesta on tehty odotettua enemmän, kertoo Ensi- ja turvakotien liitto.

Liiton mukaan valtaosa rikosilmoituksista liittyy parisuhteen päättymisen jälkeisiin tilanteisiin, joissa vainon osapuolina on uhrin ja tekijän lisäksi usein myös lapsia.  

Vainoaminen kriminalisoitiin Suomessa vuoden 2014 alussa. Sen jälkeen esimerkiksi toistuva uhkailu, seuraaminen ja tarkkailu ovat olleet rangaistavia.

Vuonna 2014 poliisille tehtiin 687 vainoamiseen liittyvää tutkintapyyntöä. Viime vuonna lokakuun loppuun mennessä ilmoituksia tehtiin 591. Ilmoituksia on tehty huomattavasti enemmän kuin lainsäädännön valmisteluvaiheessa ennakoitiin.  

– Ilmoitusten määrä kertoo siitä, että laille on ollut selkeä tarve”, kommentoi Oulun ensi- ja turvakoti ry:n hanketyöntekijä, psykoterapeutti Riitta Hannus tiedotteessa.

– Lain seuraamuskäytännöt ja uhrille myönnettävät korvaukset hakevat vielä muotoaan, ja tuomioita on annettu kohtuullisen vähän. Annetuista rangaistuksista suurin osa on ollut sakkoja tai ehdollista vankeutta.

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot