Mainos
Mainos

Eteisen muovipussista löytyi huumeita ja aseita – oikeus ei uskonut miehen selitystä "ystävänpalveluksesta"

Etelä-Savon käräjäoikeus on tuominnut neljän vuoden vankeuteen miehen, jonka hallusta löytyi runsaasti huumaus- ja dopingaineita sekä luvattomia aseita Pieksämäellä.

Poliisi takavarikoi kotietsinnöissä miehen kotoa ja autosta muun muassa amfetamiinia, MDMA:ta eli ekstaasia ja anabolisia steroideja. Lisäksi häneltä löydettiin kaksi kivääriä, kaksi pistoolia, katkaistu haulikko, metsästyskivääri, rynnäkkökivääri ja konepistooli sekä satoja erilaisia patruunoita. Miehellä ei ollut lupia aseisiin tai ammuksiin.

Mies myönsi pitäneensä hallussaan osaa syytteissä mainituista aineista, mutta sanoi niiden olleen hänen omaan käyttöönsä. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että ottaen huomioon huumaus- ja dopingaineiden suuren määrän, miehen oli todennäköisesti tarkoitus levittää niitä laittomasti.

Mies ei antanut selitystä aseiden hallussapidolle. Oikeus katsoi, että aseiden ja patruunoiden lukumäärä sekä niiden sijoittelu asunnossa ja autossa osoitti yhdessä miehen huumausaineiden levitystoiminnan kanssa, että aseille oli rikollinen käyttötarkoitus.

Oikeus kiinnitti myös huomiota siihen, että konetuliaseita, kuten rynnäkkökivääriä ja konepistoolia, pidetään ampuma-aselaissa erityisen vaarallisina aseina.

Osa huumeista oli rintaliiveissä

Poliisin kotietsinnässä osa aseista ja huumausaineista löytyi muovipussista asunnon eteisestä. Mies väitti saaneensa aineet vain lyhytaikaisesti säilytettäväksi, mutta oikeus ei uskonut selitystä.

– Ei ole uskottavaa, että (tuomittu) tekisi ystävänpalveluksen ottamalla vastaan "lyhytaikaiseen välisäilytykseen" toiselta huumausaineita ja jättäisi pussin eteisen lattialle, oikeus totesi.

Marko Mikael Utter, 39, tuomittiin muun muassa törkeästä huumausainerikoksesta, törkeästä ampuma-aserikoksesta ja kahdesta dopingrikoksesta. Lisäksi miehen 28-vuotias avopuoliso tuomittiin huumausainerikoksesta ja rahanpesusta runsaan puolen vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Poliisipartio pysäytti kaksikon auton Mikkelissä viime vuoden huhtikuussa ja löysi heidän hallustaan muun muassa heroiinia ja amfetamiinia. Osa huumeista oli pusseissa, jotka oli kätketty naisen rintaliiveihin. Nainen oli oikeuden mukaan myös saanut mieheltä yli 12 000 euroa käteistä, jonka tämä oli tallettanut pankkitililleen.

Miehellä on taustallaan yksi tuomio törkeästä huumausainerikoksesta vuodelta 2012. 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme