Mainos

Etukäteisvihjettä koulusurmista puidaan vielä käräjillä

Kauhajoen koulusurmauhrien omaisten mielestä Suomen valtio toimi huolimattomasti, kun se ei reagoinut Internetin kautta tehtyyn etukäteisvihjeeseen. Omaisten mielestä Haapajärven poliisille jätettyyn yksilöityyn ja perusteltuun viestiin olisi tullut suhtautua vakavasti.

Käräjäoikeudelle jätetyssä haastehakemuksessa omaiset katsovat, että viesti oli luonteeltaan sellainen, johon reagoimatta jättäminen saattaa aiheuttaa ihmishenkien menetyksiä. He käyttävät tätä seikkaa valtiolta vaadittavien vahingonkorvauksien perusteena.

Viestissä kouluampuja Matti Saaren tuttava kirjoitti, että Wumpscut 86-nimimerkin takana Irc-galleriassa esiintyvää henkilöä eli Saarta on syytä epäillä mahdolliseksi kouluampujaksi.

Keskusrikospoliisin tekemän lisätutkinnan mukaan etukäteisvihje ei kuitenkaan tavoittanut Kauhajoen poliisia.

- Mikäli valtion taholta olisi toimittu huolellisesti, Saari ei olisi pystynyt toteuttamaan koulujoukkomurhaa, haastehakemuksessa todetaan.

"Tieto yleisövihjeestä salattiin"

Keskusrikospoliisi suoritti tiedonkulusta lisätutkinnan sen jälkeen, kun erään uhrin omaiset löysivät koulusurman esitutkinta-aineistosta tiedon, että poliisia oli varoitettu Saaresta aiemmin kuin syyttäjä luuli.

- Tämä tieto yleisövihjeestä pyrittiin salaamaan tietoisesti, toteaa omaisia avustava lakimies Lasse Vuola.

Poliisiviranomaiset ovat selittäneet sekaannusta yleisövihjeen olemassaolosta sillä, että informaatio ei ole kulkenut KRP:n eri yksiköiden välillä. Vuolan mukaan nämä tiedot ovat valetta.

- Lisätutkinta osoittaa, että yleisövihjettä tutkinut poliisi on ilmoittanut asiasta tutkivalle poliisiorganisaatiolle kuulustelujen ja nettivihjeen tarkistamisen jälkeen jo lokakuussa, todetaan haastehakemuksessa.

Vuolan mukaan omaiset ovat menettäneet luottamuksensa esitutkinnan objektiivisuuteen.

- Tämä tapaus osoittaa, että on syytä pohtia, missä jamassa poliisirikosten tutkinta on Suomessa, Vuola summaa.

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot