Mainos
Mainos

Farmasian osaston avaimia kateissa ja turvakäytännöt 1970-luvulta - "Luotimme ihmisiin"

- Farmasian alalle liittyy erittäin korkea eettinen vastuu. Olemme luottaneet ihmisiin, farmasian professori Raimo Tuominen kertoi oikeudessa. Häntä kuultiin todistajana, kun Helsingin käräjäoikeudessa puitiin huhtikuun alussa Viikin tutkimusyksikköön tehtyä huumemurtoa.

Murto oli helppo toteuttaa. Ulko-ovet olivat tavan mukaan päiväsaikaan auki ja pääsyytetty tunsi paikan, koska oli ollut siellä tutkimusapulaisena. Farmasian osastolle varkaat pääsivät 25-vuotias opiskelijan omilla avaimilla, joita hän ei ollut palauttanut tutkimusprojektin loputtua. Niin sanotun vaakahuoneen ovi oli auki ja huumekaapin avainta säilytettiin purkissa huumekaapin kupeessa.

- Näin on ollut neljäkymmentä vuotta, professori kertoi.

- Turvakäytännöt ovat olleet 1970-luvulta samanlaiset, Tuominen kertoi. - Koskaan aikaisemmin ei ole kadonnut mitään.

Huhtikuussa kaapista vietiin muun muassa morfiinia, kodeiinia, fentanyylia ja kokaiinia. Varkaat tavoittelivat nimenomaan kokaiinia, jota piti huhujen mukaan olla 60 grammaa. Todellisuudessa sitä oli 8 grammaa.

Yksi murtautujien ystävä kuoli varastettuihin huumeisiin.

Parkinson-tutkimuksia

Tuominen kertoi, että yksikössä on tehty viime aikoina Parkinsonin tautiin liittyviä tutkimuksia. Rotille ja hiirille annetaan amfetamiinia, jolla koe-eläimille saadaan aikaan Parkinsonin taudin oireita.

Sen sijaan esimerkiksi kaapissa ollutta lsd-huumetta ei ollut koskaan käytetty. Huumetutkimuksia on yksikössä tehty 1970-luvun alusta saakka.

Huumeet ostetaan isoilta lääketehtailta.

Avaimia ei valvottu

25-vuotias opiskelija oli ollut mukana amfetamiinitutkimuksissa tutkimusapulaisena, muttei enää varkauden ajankohtana.

Hänellä oli kuitenkin vanha avain tallella.

Professori kertoi, että osaston avaimet on kuitattava henkilökohtaisesti. Sama avain käy myös huumeiden säilytyshuoneeseen. Näitä avaimia on tutkijoilla, progradu-opiskelijoilla ja ulkomaalaisilla vaihto-opiskelijoilla.

Otetaanko ne sitten pois, kun tarvetta ei enää ole? pääsyytetyn avustaja kysyi.

- Lomakkeessa on päivämäärä, jolloin avain on palautettava.

Professorin mukaan avaimia on jäänyt palauttamatta. - Emme ole ryhtyneet sarjoittamaan lukkoja uudestaan, mutta nyt käytännöt on muutettu.

Pääsyytetty kertoi oikeudessa, että hänen kuulemansa mukaan huumeita oli ennenkin otettu kaapista ja tilalle oli punnittu saman verran jotain muuta ainetta.

- Pidän tätä epätodennäköisenä, mutta ei se ole mahdotonta.

Luotatte siihen, ettei mitään ole hävinnyt?

- Kyllä.

Professori Tuomisen mukaan kaikki huumeet oli tarkistuspunnittu ainakin vuonna 2008, mutta mahdollisesti myös viime tammikuussa. - En osaa sanoa varmasti.

Huumausaineiden säilytysluvan myöntävä Fimea kiinnostui huumeiden säilytyksestä varkauden jälkeen ja pyysi selvityksiä.

”Ei täydellistä”

Huumevarkauden syyttäjä Perttu Könönen totesi, että farmasian ja lääkehoidon osaston menettely ei ole ollut ”ihan täydellistä”.

Oikeudessa paikalla ollut Helsingin yliopiston turvallisuuspäällikkö Mikko Savela totesi käytävällä, että ”tarkentamisen varaa on ollut”.

Nykyisin esimerkiksi huumekaapin avainta ei enää säilytetä kaapin vieressä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme