Mainos
Mainos

Finnairin työntekijän rikosepäily: Salakuljetetun lapsen hinta 30 000 euroa

Rajavartiolaitoksen esitutkinnassa on paljastunut, että Suomeen Kaukoidästä salakuljetettujen 33 ihmisen taustalla on Keski-Euroopassa toimiva rikollisjärjestö.

– Rikollisjärjestö on toiminnan takana ja tämä liittyy isoon salakuljetusverkostoon Keski-Euroopassa, tutkinnanjohtaja Jyri Siitari sanoo.

Finnairilla matkustamotyöntekijänä työskennelleen kiinalaismiehen epäillään salakuljettaneen 33 ihmistä Suomeen ilman vaadittavia viisumeita helmikuun 2013 ja helmikuun 2016 välisenä aikana. 

– Epäilty on tehnyt virallisen työn ohessa salakuljetusbisnestä, joka jatkui viranomaisten nenän edessä kolme vuotta, Siitari sanoo.

Kiinalaismies käytti hyväksi turvallisuusjärjestelmissä ollutta "porsaanreikää". Salakuljetus tapahtui niin, että työntekijä avasi lennon saapuessa kulkuluvallaan oven, mikä mahdollisti henkilöiden saapumisen Suomeen rajatarkastukset välttäen. 

6- ja 11-vuotiaat lapset löytyivät asunnosta

Miestä epäillään törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä. Salakuljetetuista 14 on lapsia. Iältään he ovat 5-14 -vuotiaita.

Mies otettiin helmikuussa kiinni Helsinki-Vantaalla. Epäilty paljasti kuulusteluissa kätköpaikan, josta löytyivät 6- ja 11-vuotiaat lapset.

– Asuntojärjestelyn oli tehnyt rikollisjärjestö. Lapset oli tarkoitus salakuljettaa laittomasti Keski-Euroopassa olevien vanhempien luokse, Siitari sanoo.

Rajavartiolaitos ei kerro, missä päin pääkaupunkiseutua asunto sijaitsi.

Rajavartiolaitos on esitutkinnassa pystynyt selvittämään lento- ja ovenavaustietojen perusteella, että salakuljetettuja ihmisiä on ollut 2013-2016 yhteensä 33.

Salakuljetetuille oli järjestetty lentoliput koneeseen, kauttakulkuviisumit ja jatkolento Keski-Eurooppaan.

– Esitutkinnassa on tullut ilmi, että lapsen salakuljetuksen hinta on ollut 30 000 euroa ja aikuisen 13 000 euroa, Siitari sanoo.

Rajavartiolaitos pääsi rikollisen toiminnan jäljille tiedustelutiedoilla ja kohdennetulla profiloinnilla.

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot