Mainos
Mainos

GRAFIIKKA JA KUVAT: Näin harvinaisen raaka vankilasurma tapahtui

Riihimäen vankilassa tapahtunutta surmaa käsiteltiin eilen Hyvinkään käräjäoikeudessa.

Kahta vankia syytetään Hakunilan perhesurmaajan viime keväänä tapahtuneesta taposta. 

Poliisin esitutkintamateriaalin mukaan koko tapahtuma oli ohi minuuteissa. Uhri tapettiin torstaina 29. toukokuuta alkuiltapäivästä.

Tapahtumien kulkua selviteltiin kuulustelujen lisäksi D4-osaston käytävän valvontanauhalta. 

Näin tapahtumat vankilassa etenivät:

Kello 12.44. Uhri ja toinen vanki menevät osaston keittiöön. Uhri toimi joidenkin vankien hierojana ja hän alkaakin hieroa vangin etureisiä.

Kello 12.54. Epäillyt, vuonna 1985 ja 1977 syntyneet vangit poistuvat sellistään ja käyvät koputtamassa tulevan uhrinsa sellin ovelle. He kertovat myöhemmin kuulustelussa, että heillä oli ollut ahdistunut olo ja heistä oli tuntunut, että joku pitää hakata.

Heillä ei ollut ollut riitoja uhrin kanssa aiemmin, mutta lapsentappajan maineen takia hän soveltui epäiltyjen mielestä kohteeksi. He kuitenkin korostivat, että pääasia oli tehdä jotain, uhrin henkilöllisyydellä ei ollut niin väliä.

Kello 12.54.55. Epäillyt menevät keittiöön. Hierottava vanki on silmät kiinni, kunnes kuulee "läsähdyksen", jonka epäilee aiheutuneen nyrkillä lyömisestä. Hän tajuaa, että kaksikko on käymässä uhrin päälle, jolloin hän yrittää rauhoitella heitä. 

Kello 12.55.29. Hierottava vanki lähtee pois keittiöstä, kun hän huomaa, ettei rauhoittelusta ole apua. Hän ajattelee uhrin pärjäävän, eikä usko tilanteen muuttuvan kovin pahaksi.

Kello 12.56.29. Sivullinen vanki käy keittiön ovella ja säikähtää. Hän oli kuullut ääniä keittiöstä ja päätti tarkastaa, mistä oli kyse. Paikalle tultuaan hän näkee, kuinka yksi henkilö polkee uhrin kasvoja jalallaan. Hän lähtee saman tien hälyttämään apua sellistään.

Kello 12.56.52. Epäillyt tulevat pois keittiöstä ja suuntaavat kohti toisen selliä.

Kello 12.57.26. Apua hälyttämään lähtenyt vanki ei saa yhteyttä henkilökuntaan ja saapuu takaisin keittiölle. Uhri on tässä vaiheessa yksin. Vanki menee takaisin selliinsä, näkee, että henkilökunta on ollut yhteydessä ja yrittää uudelleen yhteyttä valvomoon. Lopulta hän huutaa ikkunastaan ulkoileville vangeille, että nämä hälyttäisivät apua.

Kello 12.57. Hierottavana ollut vanki käy keittiön ovella. Hän on tajunnut, että toinen pahoinpitelijöistä on hänelle velkaa. Hän arvaa, että pahoinpitelijä saa siirron toiseen vankilaan ja yrittää viedä tälle paperilappua, jossa on hänen siskonsa tilinumero. Hän arvelee, että tilanne olisi ollut jo ohi ja uhri olisi hälyttänyt apua.

Paikalle tullessaan hän kuitenkin näkee verisen uhrin ja lähtee läheiseen selliin hälyttämään apua. Hän tapaa velkaa olevan epäillyn oman sellinsä ovella ja työntää lapun tämän käteen. Hän vaatii tätä maksamaan "joka pennin" velastaan. 

Kello 13.00. Ensimmäinen vartija saapuu keittiölle. Paikalta löytyy uhri, jolla ei tunnu enää pulssia. Miehen takaraivo on murskana. Myöhemmin selviää, että häntä on pahoinpidelty muun muassa potkimalla sekä erilaisilla aseilla, kuten kaulimella, juustohöylällä ja kertakäyttöveitsellä, johon oli teipattu kertakäyttöterä.

Pian tapahtuneen jälkeen vartijat eristävät sekä epäillyt että keittiön ovellä käyneet vangit. Nopeasti selviää, että apua hälyttäneet vangit ovat jutussa vain todistajia, eivät epäiltyjä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme