Mainos
Mainos

Häikäilemätön tapaus julki: Pariskunta teetti sukulaisnaisella pakkotyötä – piiloteltiin asunnossa peräti 13 vuotta

Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa käsitellään tänään tapausta, jossa lappeenrantalaispariskuntaa epäillään törkeästä kiskonnasta ja ihmiskaupasta heidän pidettyään filippiiniläisnaista kodinhoitajanaan vuosia ilman palkkiota.

Pariskunnan kaukainen sukulainen kutsuttiin Filippiineiltä Suomeen vuoden 2001 lopulta ja majoitettiin pariskunnan asuntoon työskentelemään kodin- ja lastenhoitajana. Pariskunta hoiti matkan järjestelyt ja kulut.

Syyttäjän haastehakemuksen mukaan nainen työskenteli aamusta iltaan täysin ilman palkkaa, lähes kokonaan ilman vapaapäiviä tai lomia. Nainen majoittautui perheen asunnossa, pääasiassa nukkuen perheen lasten kanssa samassa huoneessa.

Piti pyytää lupaa poistua asunnosta

Lisäksi vuodesta 2011 vuoteen 2013 pariskunta sai naisen työskentelemään pariskunnan miehen iäkkään sukulaisen hoitajana ilman palkkaa. Nainen asui perheessä vuoden 2014 syksyyn asti.

Pariskunta oli antanut naiselle ruokaa ja hygieniatarvikkeita, mutta ei juurikaan henkilökohtaisia vaatteita tai muita tavaroita. Naisella ei ollut omaa puhelinta tai pankkitiliä. Lisäksi hän joutui pyytämään lupaa poistua asunnosta eikä hän liikkunut juuri kodin ulkopuolella.

Ei passia tai viisumia

Nainen oli syyttäjän mukaan rahaton, kielitaidoton eikä tuntenut suomalaista lainsäädäntöä tai käytäntöjä.

Hänen viisuminsa oli vanhentunut vuoden 2002 alussa ja passi vuoden 2005 lopussa, joten hän ei voinut poistua maasta omin avuin tai hakeutua edes viranomaisten pakeille.

Pariskunnalle vaaditaan vuosien vankeutta

Syyttäjä katsoo pariskunnan hyväksikäyttäneen naisen riippuvaista ja turvatonta asemaa sekä tämän epätietoisuutta oikeuksistaan.

Syyttäjä vaatii pariskunnan tuomitsemista useiden vuosien ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Vaihtoehtoisesti syyttäjä vaatii pariskuntaa tuomittavaksi törkeästä kiskonnasta tai kiskonnasta ja kiskonnan tapaisesta työsyrjinnästä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme