Mainos
Mainos

Hallintovaliokunnalta poikkeuksellisen jyrkkää arvostelua poliisin salaisesta toiminnasta

Eduskunnan hallintovaliokunnan mukaan poliisin salaisen toiminnan vastuullisuudessa ja valvonnassa on ongelmia. Valiokunta lausuu käsityksensä laajemminkin maanantaina antamassaan lausunnossa poliisin salaisesta epäiltyjen rekisteristä eli epristä.

Hallintovalikunnan kanta poliisin salaisen toiminnan ongelmista on harvinaisen jyrkkä ja suorasukainen.

- Poliisin antamassa ohjeistuksessa, menettelytavoissa, koulutuksessa, sisäisessä valvonnassa ja valvonnan uskottavuudessa on paljastunut rakenteellisia epäkohtia. Kysymys on periaatteellisestikin vakavista asioista, ja ne ovat laajempia kuin pelkästään epriä koskevat seikat.

Valiokunnan mukaan kysymys on poliisin vastuullisuudesta ja tilivelvollisuudesta salaisten rekisterien sekä taktisten ja teknisten menetelmien toimintakentällä eli siis ympäristössä, joka ei ole julkinen eikä läpinäkyvä.

"Accountability" ja "audit trail"

- Salaisella toimintakentällä vastuullisuus edellyttää tilivelvollisuutta ja toimintojen kirjaamista eli selkeitä vastuuasemia, kattavaa dokumentointia ja valvontaa. Rekisterinpitäjän on kyettävä osoittamaan rekisteröinnin laillisuus.

Tilivelvollisuus - valiokunta käyttää myös termiä "accountability" - tarkoittaa myös sitä, että poliisi on auktorisoidun tahon kysyessä velvollinen esittämään täydellisen selvityksen toiminnastaan (”audit trail”).

Uskottava valvonta ei valiokunnan mielestä voi järjestelmään liittyvien epäiltyjen rakenteellisten puutteiden ja virheiden vuoksi toteutua pelkästään poliisin sisäisenä valvontana. Poliisin hierarkkisen organisaation yläpäässä kohdataan välttämättä niin sanottuja vaarallisia työyhdistelmiä ja törmätään itsekriminointisuojaan liittyviin ongelmiin.

”Selvitykset yleisluontoisia”

Hallintovaliokunta pyysi sisäministeriöltä tammikuun lopussa selvitystä poliisin epäiltyjen rekisterin osalta. Rekisterin epämääräisistä käytännöistä on tihkunut tietoa ja kolme virkamiestä joutuu epäiltyjen väärinkäytösten takia syytteeseen myöhemmässä oikeudenkäynnissä.

Epri nousi keskusteluun keväällä 2013, kun MTV Uutiset kertoi Venäjän presidentin Vladimir Putinin olevan kirjattuna rekisteriin.

- Sisäministeriön, Poliisihallituksen ja keskusrikospoliisin puolelta on esitetty selvitystä niistä toimenpiteistä, joihin on ryhdytty niin sanotun Putin-kirjauksen julkitulon jälkeen. Valiokunta kiinnittää huomiota siihen, että saadut lausunnot ovat siinä määrin yleisluonteisia, ettei niistä saa riittävää kuvaa, miten valvonta on käytännössä aiemmin toteutunut ja millaista koulutus on aiemmin käytännössä ollut.

"Epri-syöttöjen väheneminen outoa"

- Käytettävissä olevan kokonaisaineiston perusteella voidaan kuitenkin todeta, ettei Putin-kirjauksen ilmituloa edeltävänä aikana epäiltyjen rekisterin osalta henkilötietojen käsittely ollut asianmukaisella tasolla. Puutteita on ollut tuon aikaisissa menettelytavoissa, käytännöissä, valvonnassa, ohjauksessa ja koulutuksessa.

Lue hallintovaliokunnan koko lausunto eduskunnan sivuilta (pdf)

Putin-kirjauksen osalta valiokunta piti outona sitä, ettei Putin-kirjauksen rekisteriin merkinnästä päättänyt henkilö ole ilmaissut ymmärtävänsä merkinnän virheellisyyttä.

- Valiokunta pitää erikoisena, että Epri-syötöt ovat vähentyneet 80 prosenttia vuonna 2014. Henkilötietojen käsittely ei voi olla näin epävarmalla pohjalla. Tällainen vaihtelu ei muutoinkaan anna hyvää kuvaa toiminnan laadusta.

- Ottaen huomioon poliisin tehtävät ja toimivaltuudet sekä se seikka, että poliisi valvoo laajalti lakien noudattamista, valiokunta korostaa, että poliisilta odotetaan vastaavasti esimerkillisen hyvää ja kaikilta osin virheetöntä henkilötietojen käsittelyä.

 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme