Mainos
Mainos

Hämeen poliisi varoittaa suunnan kyselijöistä – pihistävät auttajan lompakon tai kännykän

Hämeen poliisille on tullut lisää ilmoituksia niin kutsutuista karttahuijareista. Poliisin mukaan Hämeessä on paljastanut jo kymmenen tapausta, joissa varas on pysäyttänyt ihmisiä kysyäkseen opastusta tai suuntaa.

Auttamaan seisahtuneilta hyväuskoisilta uhreilta on samalla varastettu lompakko, puhelin tai muuta omaisuutta. Osassa tapauksista tietä on kyselty kartan kanssa, osassa ilman.

– Joillakin kerroilla tekijä tai tekijät ovat puhuneet niin huonosti suomea, että kyselyn aihe on jäänyt epäselväksi. Yhteistä tapauksille on, että kohdehenkilön huomio yritetään kiinnittää muualle, jolloin hän ei huomaa varastamista taskusta, ostoskärryistä tai käsilaukusta, poliisin tiedotteessa todetaan.

Poliisi kertoo, että joillekin uhreille on jopa palautettu lompakko takaisin sen jälkeen, kun rahat on viety. Tapaukset on kirjattu näpistyksinä tai varkauksina, varastetun omaisuuden arvosta riippuen.

Varkauksista kolme on tapahtunut Riihimäellä, kaksi Lahdessa ja yksi Heinolassa. Näpistykseksi kirjattuja tekoja on kolme Lahdesta ja yksi Riihimäeltä.

Poliisin tietoon tulleet teot on tehty päiväsaikaan tai alkuillasta. Uhreiksi joutuneet ovat pääsääntöisesti olleet iäkkäämpiä henkilöitä.

Hämeen poliisin mukaan samanlaisista rikoksista on raportoitu muualtakin maasta. Hämeessä sattuneissa tapauksissa ei ole poliisin tietojen mukaan käytetty väkivaltaa.

Poliisi muistuttaa, että vaikka suurin osa avunkyselijöistä on oikealla asialla, tilanteissa kannattaa pysyä valppaana.

Arvokasta omaisuutta on hyvä säilyttää muiden ulottumattomissa: käsilaukku kannattaa pitää suljettuna ja tiiviisti lähellä vartaloa eikä lompakkoa pidä säilyttää näkyvästi housujen takataskussa tai panna ostosten ajaksi kärryihin.

 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme