Mainos
Mainos

Hätkähdyttävä tieto esitutkinnasta: Lastensuojelu tiesi Eerikan äitipuolen valehenkilöllisyydestä jo 2010

Helsingin kaupungin sosiaalivirasto tiesi jo vuonna 2010, että Vilja Eerikan äitipuoli käyttää valehenkilöllisyyttä.

Asia selviää tytön kuolemaan liittyvän virkarikostutkinnan esitutkintapöytäkirjoista. 11 viranomaista on syytteessä virkavelvollisuuden rikkomisesta, sillä syyttäjä katsoo heidän toimineen huolimattomasti Eerikan kotiolojen selvittämisessä.

Vilja Eerikan lähimmän sosiaalityöntekijän epäillään syyllistyneen muun muassa siihen, ettei hän tehnyt lastensuojelutarpeen selvitystä. Sosiaali- ja terveydenhuollon lupa- ja valvontaviranomaisen Valviran mukaan syytetyn naisen olisi pitänyt selvittää isän ja tämän naisystävän olosuhteet paremmin.

Valviran mukaan selvitys olisi paljastanut muun muassa äitipuolen oikean henkilöllisyyden, väitetyn nelosraskauden paikkansa pitämättömyyden sekä naisystävän mahdollisen hoito- ja sairaustaustan.

Yllättäen viranomainen kertoikin poliisin kuulustelussa viime vuonna, että viranomaiset tiesivät äitipuolen taustoista jo hyvissä ajoin.

– Kollegani oli vuonna 2010 saanut selville Vilja Eerikan äitipuolen todellisen henkilöllisyyden. Tiesimme siis hänen valehtelevan. Samoin me olimme ymmärtäneet, että puheet nelosraskaudesta olivat perättömiä ja omistusasunnon hankkiminenkin osoittautui valheeksi kun kävi ilmi, että asunnossa, jota oltiin muka ostamassa, asui aivan muu perhe, joka ei ollut muuttamassa.

Viranomainen kertoo, että hän ymmärsi tuolloin, että äitipuolen valehtelussa oli kyse jonkinlaisesta persoonallisuushäiriöstä. Tästä huolimatta Vilja Eerika asui isänsä ja äitipuolensa kanssa kuolemaansa saakka muutaman kuukauden sijoitusta lukuun ottamatta.

Viranomaisen mukaan äitipuolen valehtelu kuitenkin vaikutti tämän luotettavuuteen.

– Häneltä pyydettiin varmistusta henkilöllisyydestä, koska hän ei ollut esittänyt mitään dokumenttia henkilöllisyydestään. Kysymykseen, oliko sillä mitään muuta vaikutusta, vastaan, että en osaa sanoa.

Nainen on syytteessä olevista viranomaisista ainoa, joka ei esitutkinnan aikana ole kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

KUULUSTELIJA: Oletko mielestäsi syyllistynyt virkavelvollisuuden rikkomiseen?

VIRANOMAINEN: Ilmeisesti olen.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme