Mainos
Mainos

”Helppoa ja turvallista” – Huumekauppaa käydään verkossa kuin nettikirpparilla

MTV Uutisten haastatteleman entisen muuntohuumekauppias Kallen mukaan huumeiden nettikauppa on helppoa sekä käyttäjälle että myyjälle.

Suurin riski on aineen tilaamisessa Suomeen, sillä tulli valvoo ulkomailta tulevia lähetyksiä.

Kerran Kallenkin tilaama paketti lääkeaineeksi luokiteltua muuntohuumetta jäi kiinni tullissa. Hän kävi kuulustelussa, mutta syytettä ei tullut. Kalle ei säilyttänyt ostosten aikana kotonaan mitään laitonta ja hoiti maksut anonyymin bitcoin-valuutan avulla, joten todisteet jäivät vähäisiksi. Kalle jatkoi toimintaansa.

Asiakkaat arvioivat myyjiä nettikauppatyyliin

Internetin huumekauppa käydään tor-verkolla suojatuilla kauppapaikoilla sekä keskustelupalstoilla. Tor-verkko kätkee viestijöiden henkilöllisyyden. Kaupat sovitaan usein sähköpostitse ja maksetaan vaikeasti jäljitettävällä bitcoin-verkkovaluutalla. Huumeet lähetetään postitse, mutta kaupat voidaan käydä myös kasvokkain.

Kauppapaikoille pääsee kohtalaisella teknisellä osaamisella ja ohjeita jaetaan internetissä. Helmikuussa kolme alle 15-vuotiasta joutui sairaalaan nautittuaan tilaamaansa muuntohuumetta.

Seuraavaksi Kalle laittoi tuotteensa myyntiin. Tor-verkon avulla kätketyt nettikauppapaikat ovat erikoistuneet laittomaan kauppaan, ja toiminta on helppoa. Tor-verkon vuoksi sivustoa tai sen kävijöitä ei voida jäljittää.

Suomen tunnetuimman kauppapaikan nimi on Silkkitie, ja sen valikoima on laaja: lääkkeitä, huumeita, steroideja ja aseita. Myyjä luo tilin, johon tuotteet laitetaan myyntiin. Myyjätilin luominen vaatii usein maksun tai pantin.

Ostajat ottavat myyjään yhteyttä sähköpostitse tai palvelun omin viestimin ja sopivat kaupasta. He lähettävät yhteystietonsa myyjälle ja maksavat sovitun summan bitcoineja kauppapaikan välitilille, ja myyjä laittaa paketin postiin.

Kun paketti on saapunut ostajan luo, hän kuittaa paketin saapuneeksi ja rahat siirtyvät välitililtä myyjälle. Ostajat antavat laillisten nettikauppojen tapaan myyjistä julkista palautetta, joiden perusteella muut asiakkaat voivat arvioida tämän luotettavuutta.

Poliisi ei tutki postia yhtä tarkasti kuin tulli rajat ylittävää tuontia, joten tilaajan riski jäädä kiinni on pienempi. Kallen mukaan yksikään hänen lähettämänsä paketti ei päätynyt virkavallan käsiin. Kirjeitä on kadonnut jonkun verran, ja kerran eräs kirje oli revitty auki. Syy ei selvinnyt.

– Ehkä postinkantaja vei paketin, hän nauraa.

ruutukaappaus nettisivulta huumekauppa

Onko huumekauppa vaarallisempaa netissä?

Kallen mielestä tor-verkon markkinapaikat ovat synnyttäneet parempaa huumekauppaa. Huijauksia ei tapahdu usein, sillä myyjät eivät halua menettää mainettaan.

– Nettikauppa on katuja kätevämpää. Huumeyhteisö on itse luonut tavan vähentää huumekaupan aiheuttamia haittoja väkivallasta aineen laadunvalvontaan ja kiinnijäämisen pelkoon, Kalle summaa.

Osa kauppiaista näkee vaivaa profiloituakseen ”puhtaiden aineiden” toimittajana. Kallen mukaan osa jopa testauttaa tuotteensa laboratorioissa.

Tällä hetkellä Suomen nettimarkkinoita hallitsee ”Douppikauppa-konserni”, joka Kallen arvion mukaan tekee valtavaa voittoa.

– Sillä on monopoliasema nettihuumemarkkinoilla, hän kertoo.

Douppikauppa on jakautunut pienempiin ”osastoihin”, jotka myy lähes mitä vain muuntohuumeista amfetamiinin kaltaisiin aineisiin.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme