Mainos
Mainos

Helsingin huumepoliisi: Lokakuu oli karua kertomaa ihmisten pahoinvoinnista – yli sata rikosilmoitusta huumeista

Helsingin huumepoliisi valottaa omassa Kaupungin varjoja -blogissaan huumerikoksia tutkivien poliisien arkea: "Isolla avolla" on liian paljon ihmisiä, joiden paikka olisi valvotuimmissa hoitolaitoksissa.

Helsingin poliisi tutkii kuukausittain satoja juttuja, joihin jollain tavalla liittyvät huumausaineet tai huumaavat lääkeaineet.

– Lehtien palstatilaa saavat yleensä järjestäytyneen rikollisuuden kovaan ytimeen tehdyt takavarikot ja kiinniotot. Näiden törkeiden huumausainerikosten lisäksi tutkintaan tulee päivittäin huumejuttuja, joiden kautta pääkaupunkimme varjoisampi puoli avautuu raadollisimmillaan, huumepoliisi kirjoittaa.

Poliisi kirjasi lokakuussa erilaisiin huumeisiin liittyviä rikosilmoituksia yli sata. Rikosilmoituksista ja takavarikoista kymmenkunta liittyi ulkomaalaisten käymään varsin julkiseen laittomien huumelääkkeiden kauppaan Helsingin rautatieaseman ympäristössä.

Poliisin mukaan Romaniasta salakuljetettujen Rivatril- ja Xanor -lääkkeiden kauppa on ollut jatkuvaa ja poliisi on puuttunut ongelmaan yhdessä rautatieaseman vartijoiden kanssa. Takavarikkoon on saatu satoja laittomia pillereitä. Toistaiseksi pillerikauppa on rauhoittunut.

Kannabiskasvattamoita

Lokakuussa Helsingin poliisi paljasti yli kaksikymmentä kannabiskasvattamoa.

– Kasvattamot tulevat poliisin tietoon yleensä huolestuneen naapurin ilmoituksena tai muun rikoksen selvittämisen yhteydessä. Pelkiksi kasvattamoiksi rakennetut kerrostaloasunnot voivat paljastua myös vesivahingon yhteydessä. Vesiviljelijän kasvattamo tulvii naapuriin aiheuttaen isot korjauskustannukset, poliisi kertoo blogissa.

Valtaosa rikoksesta epäillyistä oli suomalaisia, mutta mukana oli epäiltyjä myös Gambiasta, Somaliasta, Keniasta, Romaniasta, Syyriasta, Venäjältä, Virosta, Irakista ja Filippiineiltä.

Poliisi takavarikoi tutkimusten yhteydessä hasista, marihuanaa, amfetamiinia, kokaiinia, metamfetamiinia, väärennettyjä reseptejä, laittomia lääkkeitä ja ampuma-aseita.

Huumekaupat sovittu TOR-verkossa

Poliisi kertoo lokakuulta lukuisia tapauksia, joissa huumeet ovat olleet mukana. Tässä pari esimerkkiä poimittuna blogista:

– 9.10. poliisi kutsuttiin Itäväylälle, jossa Kalasataman kohdalla henkilöauto oli kolaroinut liikenneopasteisiin ja betoniporsaisiin. Kuljettaja ja apukuskikin kertoivat nukahtaneensa eikä auto ilman ohjausta pysynyt enää tiellä. Kuljettajan huumetesti oli positiivinen ja nautittu oli muun muassa alkoholia, amfetamiinia, metamfetamiinia sekä diapamia. Kova cocktail ja autokin meni ihan päreiksi.

– 14.10. Helsingin kenttävalvonnan partio kiinnitti huomion neljään nuoreen henkilöön, joista kaksi paljastui juuri 16 vuotta täyttäneiksi tytöiksi. Nuoria tuli tapaamaan suomalainen alle kolmekymppinen mies, joka oli aikeissa myydä nuorille 50 grammaa marihuanaa. Poliisit puuttuivat kaupankäyntiin ja takavarikoivat aine-erän. Myöhemmin kotietsinnöissä takavarikoitiin vielä puoli kiloa marihuanaa ja tuhansia euroja. Kuulusteluissa selvisi, että huumekaupat oli sovittu TOR-verkossa ja toiminta oli jatkunut jo jonkin aikaa.

Kirjoituksessa muistutetaan, ettei huumepoliisin ammatissa ole kahta samanlaista työpäivää. Aina eivät myöskään kysymyksessä ole suuret huumemäärät, eivätkä aina kovin vaaralliset rikollisetkaan.

– Poliisin lisäksi joudut olemaan sosiaalityöntekijä ja psykologi. "Isolla avolla" on liian paljon ihmisiä, joiden paikka olisi valvotuimmissa hoitolaitoksissa. Hoitoonohjaukseen neuvotaan ja opastetaan, mutta harva käyttäjä tarttuu tähän haasteeseen. Pää sekaisin on jotenkin helpompi olla, huumepoliisi kirjoittaa blogin lopuksi.

Blogi kokonaisuudessaan on luettavissa täältä.


Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme