Mainos

Rakennusviraston lahjusvyyhti: Johtajan asunnossa rahakätkö

Helsingin kaupungin rakennusvirastoa koskevan lahjusjutun esitutkinta on valmistunut.

Helsingin kaupungin selvityksen mukaan rakennusviraston alaisella HKR-Rakennuttajalla olisi ollut epäselvää laskutusta mahdollisesti jopa yli 1,5 miljoonaa euroa. Poliisin esitutkinnan perusteella perusteetonta laskutusta on arvioitu olleen noin puoli miljoonaa euroa.

Esitutkinnassa selvisi myös, että rikollinen toiminta oli ollut paljon luultua laajempaa, pitkäkestoisempaa ja suunnitelmallisempaa.

Helsingin poliisilaitos esittää syyteharkintaan yhteensä 35 henkilöä. Esitutkinnassa kuultiin useita kymmeniä rikoksista epäiltyjä ja suurta määrää todistajia.

Rikoksista epäiltyjä kuultiin monista eri rikosnimikkeistä: törkeästä lahjuksen ottamisesta ja antamisesta, törkeästä petoksesta, törkeästä rahanpesusta sekä niiden eri tekomuodoista. Esitutkintapöytäkirjassa on yli 4000 sivua.

Poikkeuksellinen lahjusvyyhti

Helsingin kaupunkia laskutettiin lähes kymmenen vuoden ajan perusteettomilla lisä- ja muutostöillä. Lahjuskierre alkoi jo vuonna 2003. Esitutkinta on ollut yksi Suomen historian laajamittaisimmista.

Jutun pääepäilty on lähes koko ikänsä Helsingin kaupungin rakennusvirastossa työskennellyt projektinjohtaja. Esitutkinnan mukaan rakennusliikkeiden työpäälliköt ja aliurakoitsijat kestitsivät projektinjohtajaa useilla ulkomaanmatkoilla tarjoiluineen.

Tapaukset liittyvät Helsingin kaupungin seitsemään eri urakkakohteeseen. Niissä on ollut pääurakoitsijana eri rakennusyhtiöitä.

HKR Rakennuttajalle laaditut lisä- ja muutostyötarjoukset ovat olleet osittain perusteltuja. Niihin on kuitenkin lisätty ylimääräistä laskutusta. Epäilty myönsi saaneensa rahat tällä tavoin.

– Perusteettoman laskutuksen selvittäminen on ollut erittäin hankalaa. Epäselvää on, onko kaikki pääurakoitsijaan kohdistunut perusteeton aliurakointilaskutus laskutettu edelleen Helsingin kaupungilta, tapauksen tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Ismo Siltamäki sanoo poliisin tiedotteessa.

Epäillyllä yli 100 000 euroa käteistä

Tutkinnan aikana epäiltyjen omaisuutta on määrätty vakuustakavarikkoon. Projektinjohtajan asunnosta muun muassa löydettiin piilotettuna noin 115 000 euroa käteistä.

Esitutkinta aloitettiin keväällä 2012 Fira Oy:n tekemän tutkintapyynnön perusteella. Esitutkinnan aikana tutkinta laajeni myös useisiin aliurakointiyhtiöihin, joiden toimintaan ilmeni liittyvän vakavia talousrikoksia. Niitä koskeva esitutkinta on edelleen kesken.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot