Mainos
Mainos

Helsinkiläinen Ville: Näistä syistä aloitin ja lopetin kotikasvatuksen

- Enhän mä mikään Robin Hood ole. Omaan kasvatukseeni ei liittynyt sellaista ajatusta, että kasvatan kannabista valtiolta salassa ja lahjoitan sitä pilvipäille, sanoo kolmikymppinen Ville.

Ville kasvatti marihuanaa ulkona ja kotonaan seitsemän vuoden ajan, mutta lopetti touhun neljä vuotta sitten. Ei enää ollut pakko kasvattaa itse.

- Jos Kalliossa kyseli kymmenen vuotta sitten marihuanaa, sai turpiinsa tai pussillisen oreganoa. Nykyisin saman kaupunginosan kaduilla on suunnilleen 50 metrin välein myyjiä, joilta saa ostettua hyvälaatuista marihuanaa.

Hauskaa ja ahdistavaa

Vaikka Ville kasvatti ensisijaisesti tarpeen takia, oli se myös harrastus. Teknisten laitteiden kanssa oli kiinnostavaa pelata: Villen kasvit kasvoivat tarkoitukseen sopivassa teltassa vesikiertoisessa järjestelmässä, mitä poliisi pitää melko ammattimaisena tapana.

- Kasvatus oli rentoa ja hauskaa aktiviteettia. Se oli välineurheilua, mutta samalla sai huolehtia elävästä kasvista. Teltan miniaurinko kasvatti sadon.

Harrastuksen kiehtovuus ei kuitenkaan korvannut sitä, että elämä piti aina järjestellä kasvatus huomioon ottaen. Bileitä ei uskaltanut järjestää melun takia ja huoltomiehen yllättävä piipahdus vuokrakämppään olisi ollut katastrofi.

Eivätkä rangaistukset Villeä sinänsä pelottaneet, vaan se ahdisti, miten poliisi pääsisi kajoamaan yksityisyyteen.

- Kasvattajana käytännössä hyväksyi sen faktan, että poliisi voisi tulla koska vain kotiin sisään, repiä kaappien sisällöt lattialle ja heittää putkaan.

Osa myy, osa ei

Vaikka Ville ei kasvattanut ideologian takia, hän uskoo, että sellaisiakin kasvattajia on. Jos huumeet on tuottanut itse, ei rahaa tarvitse syytää ammattirikollisille. Toisaalta alamaailmaan sotkeutumista vältetään myös käytännön syistä.

- Aika monet tuntemistani kasvattajista ovat hiljaista elämää viettävää nörttiporukkaa. He eivät tunne ammattirikollisia, eivätkä halua asioida heidän kanssaan.

Villen kokemuksen mukaan kotikasvattajia on karkeasti kolmenlaisia. Joillekin kannabiksen myynti eteenpäin on olennainen osa kasvatusta, toiset kattavat myynnillä vain omat kulunsa. 

Kolmas ryhmä taas ei juuri hiisku kasveistaan, vaan tarjoaa niitä vain lähipiirilleen, jos sillekään.

"Marihuanan kysyntä ääretöntä"

Poliisin mukaan marihuanaa on parin viime vuoden aikana liikkunut Suomessa historiallisen paljon. Paitsi että sitä valuu katukauppaan kotimaisista kasvattamoista myös maahantuonti on vilkasta.

- Ainakin Helsingissä kysyntä on ääretöntä. Jos menisin Kallioon kyltin kanssa, jossa luvattaisiin hyvää pilveä kymmenellä eurolla gramma, jonot olisivat pidemmät kuin Hurstilla ikinä.

Villen mielestä ainoa tapa estää huumerahojen päätyminen järjestäytyneelle rikollisuudelle on kannabiksen laillistaminen. 

- Yhteiskunnassa on käynnissä viivytystaistelu vääjämätöntä vastaan. Poliisin ja etenkin oikeuslaitoksen resurssit ovat erittäin rajalliset jo nyt. Kysymys on vain siitä, milloin kannabis laillistetaan. 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme