Mainos
Mainos

Hevosen kuolemaan johtanutta tapausta tutkitaan rikoksena – raviratapomo puolustaa ohjastajaa Kalevassa

Ravihevosen kuolemaan johtanutta tapahtumasarjaa tutkitaan Oulussa eläinsuojelurikoksena. Ravirataa ylläpitävän yhdistyksen puheenjohtaja otti tapaukseen kantaa Kalevassa keskiviikkona.

Viisivuotias suomenhevonen jouduttiin lopettamaan heti sen jälkeen, kun se oli loukkaantumisesta huolimatta juossut kisan loppuun Oulun raveissa 9. tammikuuta. Hevoselta oli katkennut koukistajajänne vasemmasta etujalasta.

– Hevonen ontui ja vuoti verta 2 100 metrin kilpailumatkan, Oulun poliisin rikoskomisario Nina Similä kertoi STT:lle keskiviikkona.

Poliisi tutkii muun muassa ohjastajan ja ravien tuomariston toimintaa.

– Luonnollisesti ohjastaja on tässä suurimmin tapetilla. Hän on se henkilö, jonka olisi pitänyt huomata, että hevonen on loukkaantunut, Similä sanoo.

"Hevosta ei saa pakolla juoksemaan"

Äimäraution ravirataa ylläpitävän Pohjolan Hevosystävät ry:n puheenjohtaja Kari Eriksson kommentoi tapausta Kalevassa keskiviikkona. Hänen mukaansa hevosta ei pakotettu juoksemaan kisaa loppuun.

Erikssonin mukaan hevonen törmäsi edellä laukalle lähteneen hevosen kärryihin, mutta vamma ei välttämättä syntynyt törmäyksessä, vaan mahdollisesti kisan puolessa välissä tulleessa laukkapätkässä. Eriksson sanoo ohjastajan huomanneen hevosen juoksun muuttuneen viimeisen puolen kilometrin aikana.

– Kuskin mukaan hevosella on kuitenkin ollut aiemminkin kulmikas ravi, joten ohjastaja ei huomannut hevosen loukkaantuneen, Eriksson sanoo Kalevalle.

Erikssonin mukaan ohjastaja ei käyttänyt piiskaa tai pakottanut hevosta juoksemaan loppuun saakka.

– Hevosta ei saa pakolla juoksemaan, Eriksson sanoo.

Hippos: Sääntöjä ei rikottu

Raviurheilun keskusjärjestö Hippos arvioi helmikuun alussa, ettei tilanteessa rikottu ravikilpailusääntöjä. Se teki kuitenkin sääntöihin lisäyksen, jonka myötä ohjastajan pitää keskeyttää, jos hevosessa näkyy selvää väsymystä tai vahingon merkkejä.

Aiemmin säännöissä on lukenut, että hevosella on pyrittävä voittoon tai parhaaseen mahdolliseen sijoitukseen, ellei selvää väsymystä tai vahingon merkkejä ole havaittavissa.

Hippos arvioi tilannetta uudelleen, kun asiasta on saatu viranomaispäätös.

Hippoksen johtavan eläinlääkärin Katja Hautalan arvion mukaan ohjastaja ei tilanteesta tallennetun videon perusteella "ajamalla ajanut" hevosta maaliin.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme