Mainos
Mainos

Hirvensalmen perhesurman tutkinnanjohtaja MTV:lle: Oma olettamani on, että isä olisi mahdollinen tekijä

Hirvensalmen perhesurman tutkinnanjohtaja avaa tapauksen yksityiskohtia MTV Uutisten haastattelussa. Julkisuuteen tapahtuneesta ei ole kerrottu paljoa, mutta poliisilla on jo jonkinlainen käsitys siitä, mitä Väisälän kylällä sijaitsevassa maalaistalossa maanantai-iltana tapahtui. 

Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Juha Paukkunen Itä-Suomen poliisista kertoo, että rikospaikalta on otettu runsaasti näytteitä, joita on lähetetty eteenpäin analysoitavaksi. 

Tällä hetkellä poliisi odottaa perheen 16-vuotiaan pojan toipumista kuulustelukuntoon. 

Poika kiidätettiin sairaalaan pian sen jälkeen, kun perheen äiti palasi töistä kotiin ja löysi 43-vuotiaan miehensä kuolleena sekä 20- ja 16-vuotiaat poikansa pahoin loukkaantuneina. 

Isä on mahdollinen tekijä

Aiemmin on kerrottu, kyse on todennäköisesti perhesurmasta. Tähän viittaa muun muassa se, että poliisi on voinut lähes varmuudella todeta, että tapaukseen ei liity ulkopuolisia henkilöitä.

– Mikään ei tällä hetkellä viittaa siihen suuntaan. Olen kuitenkin poliisi ja epäilen kaikkea, Paukkunen toteaa ja kertoo, että vielä varmuudella ei tiedetä, kuka on tehnyt ja mitä.

Poliisi on kertonut, että perheenisän kuolemaan ei uskota liittyvän rikosta.

– Minulla on oma olettamani, että isä olisi mahdollinen tekijä. Koska nuorempi poika on kuitenkin vielä kuulustelematta, asia on jätetty ilmaan leijumaan, Paukkunen sanoo.

Kuollut perheenisä on Ilta-Sanomien mukaan toiminut Väisälän kylällä yrittäjänä. Lehden mukaan yritys on kuitenkin ollut viime aikoina kiinni yrittäjän sairasloman vuoksi.

Lehti kertoo, että mies oli avoimesti puhunut sekä työhönsä että yksityiselämäänsä liittyvistä ongelmista paikallisille. 

"Väkivallassa on käytetty astaloa"

Kaikilla kolmella talosta löydetyllä oli Paukkusen mukaan selkeitä ulkoisen väkivallan merkkejä. Paikalta on löydetty runsaasti verijälkiä. 

– Ulkoisessa väkivallassa on käytetty astaloa, sanotaan näin. Se jättää riittävästi varaa arvailulle. Tarkempi tieto tekovälineestä voisi vaikuttaa nuoremman pojan lausuntoon, jos hän lukisi asiasta tai joku siitä hänelle kertoisi.

Sairaalassa olevan 16-vuotiaan tila on tällä hetkellä vakaa. Paukkusen mukaan poliisilla ei ole kiirettä pojan kuulemisen kanssa.

– Hänelle oltiin eilen tehty muutamia operaatioita nukutuksessa. En tiedä, tuleeko vielä jotain muita toimenpiteitä. Poliisi ei yritä yhtään mennä sinne väliin.

– Suhtaudumme optimistisesti siihen, että hän jää eloon ja että häntä päästään kuulemaan. Ei ole kuitenkaan edes lääkärin tiedossa, kuinka kauan toipumisessa menee: onko kyse päivistä vai viikoista. Aika hoitaa sen, mikä on hoidettavissa.

Asunnosta pahoin loukkaantuneena löydetty 20-vuotias menehtyi vammoihinsa sairaalassa tiistaina.

Rikosnimikkeet voivat muuttua

Tällä hetkellä Väisälän tapahtumia tutkitaan tappona ja tapon yrityksenä.

Paukkunen uskoo tapauksen ratkeamiseen. Hänen mukaansa tutkinta voi silti ajautua yllättäviinkin suuntiin etenkin, jos aikanaan kuultavan 16-vuotiaan kertomus on selvästi ristiriidassa poliisin olettamusten kanssa. 

– Onhan rikosnimikkeitä jo kerran muutettu. Paikalle ensimmäisenä saapunut partio kirjasi tapauksen alun perin kahtena tapon yrityksenä.

– Jos heitellään akateemisia kysymyksiä, voisi pohtia, onko talossa ollut myös mahdollinen hätävarjelutilanne. Tällä hetkellä kaikki on kuitenkin pelkkää aavistusta. Poliisi on tehnyt arvioita sen perusteella, mitä on nähty ja millaisia näytteitä on otettu.

Poliisissa on kuitenkin varauduttu myös yllättäviin käänteisiin.

– Teknisessä tutkinnassa on otettu ylös kaikki mahdollinen: verinäytteet, videokuvaa, televalvontatiedot, tekniset tallennusvälineet, läppärit ja ylipäätään kaikki, mihin maailmassa voi tieto tallentua ja mitä talteen voi ottaa. Olemme tehneet kohtalaisen täydellisen tapahtumapaikkatutkinnan.

– Olemme ehkä ottaneet vähän liikaakin, mutta linjaukseni oli, että mennään raskaamman kaavan mukaan, niin ei tarvitse paikkailla jälkeenpäin.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme