Mainos
Mainos

Hovioikeuden presidentti MTV:lle: Huumerikosten rangaistuksia pitäisi pohtia

Helsingin hovioikeuden presidentti Mikko Könkkölän mukaan huumerikosten rangaistuskäytäntöjä voitaisiin pohtia uudelleen.

– Minusta se on keskustelun arvoinen asia, että pitäisikö tässä tehdä uusi tarkistus, Könkkölä sanoo MTV:n Vinkkimiehille Huomenta Suomen haastattelussa.

Taustalla on 2000-luvun alussa tehty uudistus, jonka myötä tuomarit alkoivat mitoittaa huumerikoksista annettavia rangaistuksia yhtenäisen taulukon mukaan. Taulukko laadittiin, koska haluttiin yhtenäistää rangaistuskäytäntöjä.

Taulukon käyttäminen on kuitenkin johtanut tilanteeseen, jossa huumeorganisaatiossa esimerkiksi kuriireille annettavat tuomiot ovat yhtä ankaria kuin organisaation johdon.

– Rangaistukset mitoitetaan aika kaavamaisesti. Huomioidaan huumeen määrä, sen laatu ja sen pitoisuus. Muille seikoille annetaan taas vähemmän merkitystä.

– Tuollainen tekninen apumies, joka kuljettaa huumeita paikasta toiseen ja jolla ei ole mitään yhteyksiä lähtöpäähän eikä tulopäähän, saa lähellä maksimirangaistuksia. Koko bisnestä pyörittävät saavat sitten samat rangaistukset, koska aputekijät ovat jo saaneet maksimirangaistukset. Emme pysty mitoittamaan heille enää sen yläpuolelle.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme