Mainos
Mainos

Hovioikeus alensi vaimoaan raiskanneen tuomiota

Helsingin hovioikeus alensi vaimoaan raiskanneen 33-vuotiaan miehen vankeustuomion 3 v 8 kuukauteen. Käräjäoikeuden langettama 4 v 6 kk oli hovin mielestä liian ankara. Mies raiskasi tai pakotti vaimonsa seksiin tammikuussa 2012 kuudesti.

Sekä mies että nainen ovat Irakin kurdeja. Mies oli asunut Suomessa vuodesta 2008 ja perheet olivat sopineet heidän avioliittonsa vuonna 2010. Nainen sai 2011 lopussa oleskeluluvan Suomeen ja mies matkusti tammikuussa 2012 Irakiin hakemaan vaimoaan. Matkan viimeisen osan he tulivat laivalla Tukholmasta Suomeen.

Raiskaus laivalla

Laivan hytissä mies oli halunnut seksiä, mutta nainen kieltäytyi. Mies suuttui ja ilmoitti, ettei vaimolla ole tällaista oikeutta. Nainen kertoi miehen raiskanneen hänet väkivaltaa käyttäen. Tapaukseen liittyi myös oraali- ja anaaliseksi.

Teko toistui vielä uudestaan laivamatkalla. Helsingissä samanlaisia tekoja oli vielä neljä lisää. Miestä syytettiin näidenkin osalta raiskauksista, mutta oikeudessa teot katsottiin vähäisen väkivallan takia pakottamiseksi sukupuoliyhteyteen.

Mies kiisti oikeudessa raiskaussyytteet ja kertoi, että seksiä oli harrastettu vapaasta tahdosta.

Sekä käräjäoikeus että hovioikeus pitivät kuitenkin naisen kertomuksia luotettavana.

Sivullinen puuttui

Neljä päivää Suomeen tulon jälkeen mies oli heittänyt naisen ulos asunnosta ja tämä oli harhaillut päätyen Itäkeskukseen. Mies löysi naisen ja pahoinpiteli häntä.

Tässä vaiheessa sivullinen puuttui tilanteeseen ja soitti poliisille. Mies päätyi selliin ja nainen turvakotiin. Mies tosin vapautettiin muutaman päivän jälkeen ja vangittiin vasta käräjäoikeuden päätöksen jälkeen loppuvuodesta 2013.

Mies tuomittiin jutussa myös muun muassa kunnianloukkauksesta, koska tämä levitti naisen sukulaisille väärää tietoa. Mies kertoi naisen käyvän diskoissa ja että hänellä on seksisuhteita muihin miehiin. Puheiden takia naisen Norjassa asuva veli uhkasi tappaa naisen.

Nainen sai seksuaalirikoksista psyykkisiä oireita.

Hovioikeus alensi

Syyttäjä vaati miehelle oikeudessa 2 v 3 kk rangaistusta, mutta käräjäoikeus langetti tekojen moitittavuuden takia tuplasti pidemmän tuomion, 4 v 6 kk, sekä määräsi miehen maksamaan korvauksia kaikkiaan 17900 euroa.

Hovioikeudessa mies kiisti edelleen syyllisyytensä ja vaati rangaistuksen alentamista. Mies vetosi lieventämisperusteena avioliittoon ja siihen, että naisen on suoriuduttava ensimmäisen yhteisen yön velvollisuuksista. Mies katsoi, että rangaistusta pitäisi alentaa, koska hän voi joutua maasta karkotetuksi.

Hovioikeus ei antanut kummallekaan perusteelle painoa. Se piti kuitenkin käräjäoikeuden langettamaa tuomiota yleisesti liian ankarana ja alensi sen 3 v 8 kuukauteen.

Korvaukset säilyivät ennallaan.

MTV Uutiset ei mainitse jutussa miehen nimeä, koska se voisi paljastaa uhrin henkilöllisyyden.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme