Mainos
Mainos

Riihi-säätiön ex-puheenjohtaja tuomittiin miljoonakorvauksiin

Riihi-säätiötä koskeva vuosikausien oikeustarina on saanut uuden käänteen. Rovaniemen hovioikeus korotti roimasti Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aralle maksettavia vahingonkorvauksia.

Riihi-säätiön hallituksen entinen puheenjohtaja Toivo J. Kanninen määrättiin maksamaan Aralle yli 3,6 miljoonaa euroa. Oulun käräjäoikeus oli tuominnut korvauksia noin 300 000 euroa.

Vahingonkorvaukset määrättiin maksettaviksi törkeistä avustuspetoksista. Korkein oikeus langetti Kanniselle 12 törkeästä avustuspetoksesta ehdottoman kahden vuoden ja kymmenen kuukauden vankeustuomion kolme vuotta sitten. Tuomio sisälsi myös hovioikeudesta tulleen rangaistuksen lähinnä lukuisista törkeistä kavalluksista.

Hovioikeus katsoi, että Kanninen antoi vääriä tietoa ja salasi asioita Aralta. Jos asiat olisivat olleet Aran tiedossa, vuokratalojen rakennuttamiseen ei olisi lainkaan myönnetty arava- tai korkotukilainaa tai niiden maksaminen olisi keskeytetty ja korkotuen maksaminen lakkautettu.

Riihi-säätiö rakennutti Ouluun 11 vuokrataloa vuosina 1995–2001 valtion myöntämien aravalainojen ja korkotukilainojen avulla. 

Viivästyskorkoa soviteltiin 

Ara on tyytyväinen, että hovioikeus määräsi väärinkäytetyt tuet maksettaviksi takaisin. Vahingonkorvaussumma on pääomaltaan kokonaisuudessaan se, jota Ara oikeudessa vaati. Oikeus katsoi, ettei asuntojen rakennuttamisessa ollut toteutettu valtion tukeman vuokra-asuntotuotannon tavoitteita osaksikaan. Siksi vahingonkorvaussummaa ei ollut syytä alentaa.

Ara vaati korvausta viivästyskorkoineen yli 8 miljoonaa euroa. Hovioikeus kuitenkin sovitteli vahingonkorvausta viivästyskoron osalta. Viivästyskorkea on maksettava vasta KKO:n tuomion antopäivästä.

Aran mukaan oikeuden ratkaisu on tärkeä periaatteellinen päätös.

– Valtion myöntämät tuet on käytettävä siihen tarkoitukseen, johon ne on myönnetty, sanoo Aran ylijohtaja Hannu Rossilahti tiedotteessa.

Hovioikeus velvoitti Kannisen myös korvaamaan kaksi kolmasosaa Aran oikeudenkäyntikuluista käräjäoikeudessa ja hovioikeudessa. Summa on yhteensä hieman yli 200 000 euroa.  

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme