Mainos

Suomen ensimmäinen epäilty terrorismirikos: Hovioikeus kumosi kaikki syytteet

Helsingin hovioikeus kumosi Helsingin käräjäoikeuden langettamat ehdolliset vankeustuomiot Suomen ensimmäisessä terrorismirikosjutussa.

Syytetyt vapautettiin, koska tekoaikaan voimassa ollut laki edellytti tietoa siitä mitä nimenomaisia terrorismirikoksia rahoitettiin. Tällaisia rikoksia ei pystytty osoittamaan. Nykyisin rangaistavaa on myös terrorismijärjestön yleisrahoittaminen.

Jutussa oli kyse siitä, että neljän Suomessa asuvan somalialaistaustaisen henkilön väitettiin vuosina 2008–2010 lähettäneen rahaa Somaliaan ja Keniaan al-Shabaab-järjestölle. Rahaa oli kaikkiaan reilut 2 000 euroa.

Käräjäoikeuden mukaan kyse oli terrorismin rahoittamisesta, koska syytetyt tiesivät al-Shabaabin terroristijärjestöksi. Yksi tuomittiin myös siitä, että hän oli värvännyt veljensä järjestöön ja laatinut suunnitelman veljenpoikiensa sieppaamisesta järjestön leirille.

Neljä tuomittiin jutussa ehdollisiin rangaistuksiin.

Hovioikeus eri mieltä

Helsingin hovioikeus kumosi tuomiot. Jutussa sovellettiin nyt jo muuttunutta lakia. Tekoaikana voimassa ollut laki edellytti, että syytettyjen tuli pitää varmana tai täysin selvänä, että heidän lähettämänsä varat käytetään tiettyjen terrorismirikosten tekemiseen.

Hovioikeus katsoi, että yksi syytetyistä oli tietoinen siitä, että rahoilla tuetaan al-Shabaabin taistelutoimintaa.

- Al-Shabaabin taistelutoiminnan taloudellista tukemista ei kuitenkaan voitu pitää osoituksena siitä, että vastaajan tarkoituksena oli rahoittaa nimenomaan laissa erikseen määriteltyjä terrorismirikoksia, hovioikeus lausui.

Tekoaikaan voimassa ollut laki siis edellytti, että rahoittaja tietää mitä terrorismirikoksia varoilla rahoitetaan. Nykysin rangaistavaa on myös terrorismijärjestön yleisrahoittaminen.

Hovi hylkäsi myös kolmen muun vastaajan syytteet. Heidän osaltaan hovioikeus piti uskottavana kertomusta siitä, että rahat oli tarkoitettu hyväntekeväisyyteen.

Myös värväyssyytteet hylättiin. Syynä oli se, että veljeä ei kuultu esitutkinnassa tai oikeudenkäynnissä. Epäselväksi jäi millainen vaikutus syytetyn toiminnalla oli ollut värväytymiseen.

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot