Mainos
Mainos

HS: Keski-ikäisiä miehiä huijattiin rakkausmuuleiksi – kymmeniä epäillään rahanpesusta

Keskusrikospoliisi epäilee kymmeniä ihmisiä rahanpesusta laajaan verkkopankkihuijaukseen liittyen. Asiasta kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Esitutkintamateriaalin perusteella kansainvälinen rikollisryhmä on värvännyt Suomesta muuleja, joiden avulla petoksilla hankitut rahat on saatu siirrettyä ulkomaille.

Tutkinnanjohtaja Tero Muurman kertoo lehdelle, että rahanpesusta epäillyt ovat suomalaisia ja Suomessa asuvia Baltian maiden kansalaisia. Epäiltyjen tilit verkkopankkitunnuksineen on kaapattu haittaohjelman avulla.

HS kertoo, että muuleja pestattiin kolmella tavalla. Osa tiesi osallistuvansa rahanpesuun ja osa oli vastannut tekaistuun työpaikkailmoitukseen, jossa rahansiirroista luvattiin palkkio.

Osa huijatuista on poliisin mukaan keski-ikäisiä miehiä, jotka ovat haksahtaneet netin deittisivustoilla naisten rahansiirtopyyntöihin. HS:n mukaan poliisi kutsuu heitä rakkausmuuleiksi.

Poliisin mukaan osa epäillyistä ei ole edes kyennyt myöntämään tulleensa huijatuksi.

Tapauksessa on annettu jo tuomioita Suomeen liittyneessä haarassa. HS:n mukaan Helsingin käräjäoikeus tuomitsi viime kuussa kolme latvialaista miestä ehdollisiin vankeusrangaistuksiin. Poliisi kertoo, että miesten epäillään olleen rikollisryhmän ylätasoa, mutta oikeuden mukaan he eivät tienneet koko petoksen laajuutta.

KRP on tutkinut tapausta yhdessä muun muassa Hollannin, Itävallan, Belgian ja Norjan viranomaisten kanssa. Europolin arvion mukaan rikollisryhmän aiheuttama vahinko on vähintään kahden miljoonan euron luokkaa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme