Mainos
Mainos

HS: Tilastot kertovat, millainen on tyypillinen raiskaus – kolmasosassa tapauksista ei mainintaa väkivallasta

Valtaosassa Helsingissä tehdyistä raiskauksista tekijä ja epäilty ovat tunteneet toisensa vähintään muutamien tuntien ajan, käy ilmi Helsingin Sanomien tekemästä selvityksestä.

Vain 15 prosentissa uhri ja tekijä ovat olleet toisilleen täysin tuntemattomia. 

Teoista noin 80 prosenttia on tapahtunut yksityisasunnossa. Lopuista tapauksista useimmat muutkin tapahtuvat sisällä, kuten hotellihuoneessa tai rappukäytävässä. Jutussa kuitenkin huomioidaan, että ulkona tapahtuneita tuntemattoman tekemiä raiskauksia on myös muita vaikeampi selvittää.

Teko tapahtuu yleensä keskiyön jälkeen viikonloppuna, ja monesti päihteillä on osuutta tapahtumiin. Noin 30 prosentissa tapauksista ei ole mainintaa väkivallasta esimerkiksi uhrin nukkumisen vuoksi. Väkivallan osalta yleisimpiä ovat riisuminen, kiinni pitäminen ja käsiksi käyminen. Kuristamisen ja lyömisen kaltainen kovempi väkivalta on harvinaista.

Lehden selvityksen mukaan ulkomaisten tekemät seksuaalirikokset muistuttavat suurimmilta osin kantaväestön tekemiä seksuaalirikoksia. 

Haastateltu poliisi muistuttaa, että piilorikollisuus on raiskauksissa suurta, eli isoa osaa teoista ei kerrota poliisille. Myös viive teon ja rikosilmoituksen välillä voi olla pitkä, mikä vaikeuttaa asian tutkintaa.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme