Mainos
Mainos

HS Vilja Eerikasta: Syytetyt kaupungin työntekijät eivät saa lakiapua Helsingiltä

Helsingin kaupungin syytettyinä olevat työntekijät eivät saa asianajajaa kaupungin puolesta 8-vuotiaan tytön kuolemaan liittyvässä oikeudenkäynnissä. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat paperiversiossaan.

8-vuotias Vilja Eerika surmattiin äitienpäivänä 2012. Tytön isä ja äitipuoli tuomittiin elinkautiseen vankeuteen käräjäoikeudessa ja tuomio pysyi hovioikeudessa.

Viime heinäkuussa tapaukseen liittyen 11 sosiaali- ja terveysalan työntekijää sai syytteet virkavelvollisuuden rikkomisesta. Helsinki tarjosi työntekijöilleen asianajajan esitutkinnan ajaksi. HS:n mukaan tuki lopetettiin, kun syytteet nostettiin. Oikeudenkäynti alkaa helmikuussa.

– Henkilöiden henkilökohtaiset intressit ja Helsingin kaupungin intressit eivät ole keskenään samassa suunnassa, perustelee päätöstä HS:lle Helsingin kaupunginlakimies Sami Sarvilinna.

Kyseinen ohjeistus on Helsingin kaupunginhallituksen vuonna 1991 laatima. Kuntaliitto ja Kuntatyönantajat vahvistavat HS:lle, ettei kunnilla ole velvollisuutta tarjota lakiapua työntekijöilleen, vaikka rikosasia liittyisi työhön. Tätä lehdelle kummastelee sosiaalialan ammattijärjestön Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki.

– Tällaisissa tilanteissa kuntatyönantajan on kannettava isännän vastuuta. Ne ovat julkisia palveluita ja julkisia tehtäviä.

Ristimäki muistuttaa, että Talentian jäsenillä on oikeusturvavakuutus.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme