Mainos
Mainos

Huijariliiga vei suomalaisfirmalta 200 000 euron kamerakaluston

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi kaksi brittimiestä ehdottomiin vankeusrangaistuksiin kameroihin liittyneestä petoksesta. Helsingissä miehet onnistuivat huijaamaan noin 200 000 euron arvoisen kamerakaluston, mutta Tukholmassa teko jäi yritykseksi. Oikeus totesi, että kyse oli isommasta liigasta.

Petoksen valmistelut tehtiin olemassa olevan brittiyrityksen nimissä - ilman että brittifirma siitä tiesi. Valehenkilöllisyyden turvin Angel Filmsilta Helsingistä varattiin noin 200 000  euron arvosta kameroita ja linssejä. Tositteen mukaan vuokrakin maksettiin etukäteen, vaikka näin ei todellisuudessa tapahtunut.

Helmikuussa 2012 firman työntekijöinä esiintynyt kaksikko saapui Helsinkiin ja kertoi vuokraamossa, että kalustoa oli tarkoitus käyttää kuvauksissa Helsingissä. Saatuaan kaluston Angel Filmsistä kaksikko jatkoi hotelli Arthuriin ja pakkasi kamerat uudestaan. Sen jälkeen he suuntasivat lentokentälle ja poistuivat maasta.

Miehet matkasivat Lontooseen. Kamerakalusto jäi kateisiin.

Tukholman poliisilla vihje

Pari päivää myöhemmin samaa kuviota yritettiin Tukholmassa. Toinen miehistä sai 260 000 euron kaluston Ljud & Bildmediasta Tukholmasta, mutta paikallinen poliisi pysäytti Arlandan lentokentälle matkalla olleen taksin. Poliisi oli saanut vihjeen Helsingin tapauksesta.

Toinen miehistä jäi kiinni Hollannissa ja luovutettiin sieltä Suomeen.

Oikeudessa kaksikko kiisti rikokset. Molemmat kertoivat vain, että tarkoituksena oli noutaa ennakkoon tilatut kamerat. Todistajina kuultujen kameravuokraamon edustajien mukaan tilaukset oli tehty asiantuntevasti, mutta kamerat noutanut kaksikko ei selvästikään tuntenut kalustoa.

Oikeus totesikin, että rikoksen tekemiseen ja suunnitteluun on hyvin todennäköisesti osallistunut muitakin henkilöitä, joiden osuus ja henkilöllisyys jäivät epäselväksi. Oikeuden mukaan kiinnijääneet britit kuitenkin tiesivät rikollisesta toiminnasta ja olivat siinä osallisina.

Samantapaisia kamerapetoksia on sattunut Los Angelesissa, Uudessa-Seelannissa ja Belgiassa, mutta niiden yhteydestä Suomen ja Ruotsin tapauksiin ei ole tietoa.

Oikeus langetti toiselle 26-vuotiaalle miehelle 2 v 5 kk ja 49-vuotiaalle 1 v 7 kk. Molemmat tuomiot olivat ehdottomia vankeusrangaistuksia.

Miehet määrättiin maksamaan korvauksia vakuutusyhtiölle yhteisvastuullisesti kaikkiaan 176000 euroa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme